Speciální systém by mohl ohlídat případný zápach z trmického lihovaru

Lihovar v Trmicích na Ústecku se chystá na opětovné spuštění výroby. Místní lidé se ale bojí toho, že provoz na výrobu biolihu bude okolí opět obtěžovat zápachem. Zástupci lihovaru proto svolali společné setkání, kde se snažili obavy obyvatel Trmic zmírnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání obyvatel Trmic se zástupci lihovaru

Setkání obyvatel Trmic se zástupci lihovaru | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Během zhruba dvou hodin představili zástupci lihovaru opatření, která mají, podle nich, snížit riziko opětovného zápachu z lihovaru. Provoz totiž, před svým krachem a prodejem nynějším majitelům, obtěžoval Trmice i okolí nepříjemným pachem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Trmicích na Ústecku natáčel redaktor Jan Bachorík

„Zacyklení brýdových par, zamezení jejich úniku do atmosféry a instalace účinných odlučovačů pachů, čili biologických filtrů a filtrů s aktivním uhlím,“ vysvětlil hlavní změny a opatření proti zápachu technický ředitel trmického lihovaru Jaroslav Brož.

Úpravy technologií v lihovaru mají stát zhruba 400 milionů korun. Vedle toho má v areálu také vyrůst čistírna odpadních vod.

„Bude někdo kontrolovat, aby to bylo dodržené tak, jak jste nám to tady popsali?“ ptali se lidé na besedě. Podle zástupců lihovaru bude skutečně to, co je v projektové dokumentaci namalované, také nainstalované.

Proti zápachu by měl pomoci i systém, který by monitoroval kvalitu ovzduší. „Nějaký monitoring, který by sledoval nejbližší okolí lihovaru a město. Budeme mít zájem ho instalovat a určitě se na něm i finančně podílet,“ řekl Brož.

Lihovar Trmice | Foto: Tomáš Šácha

Pro opětovné spuštění lihovaru je nutné posouzení vlivu provozu na životní prostředí. Majitelé chtějí všechny požadavky vyřešit tak, aby mohli spustit zkušební výrobu lihu ještě do konce tohoto roku. Do té doby by měl být v provozu i zmíněný systém na sledování kvality ovzduší.

„Moc tomu nevěřím, protože jsem ztratil důvěru při minulém vedení. Ale nechám se překvapit. Tomu, aby zkusili vyrábět se nebráním, ale podmínky, které máme, jsou jasné. Nesmí to smrdět a pokud to smrdět nebude, tak ať to funguje,“ zhodnotil setkání zástupců lihovaru a občanů Trmic Michal Macák.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme