Na obchvatu Nového Boru mají auta při nehodách zadržet nová svodidla

Nepřehledná a nebezpečná. Taková je podle řidičů takzvaná skalická křižovatka na obchvatu Nového Boru na Českolipsku. Při nedávné havárii tam dokonce skončila obě auta za svodidly, hned u podchodu. Větší bezpečnost by pěším mohla zajistit nová svodidla, která by udržela při nehodě auta na silnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehody na skalické křižovatce u Nového Boru ohrožují i chodce v podchodu

Nehody na skalické křižovatce u Nového Boru ohrožují i chodce v podchodu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Vyjížděl jsem z Nového Boru a chtěl jsem přejet křižovatku směrem na Skalici. Jezdím tudy každý týden, prakticky dvakrát třikrát, takže to tam znám. Zastavil jsem na stopce, když nic nejelo a tak jsme se rozjeli. A když už jsme byli skoro na druhé straně, najednou šílená rána. Pořád nás tlačili, až jsme spadli do podchodu, kde chodí lidi,“ vzpomíná na nehodu na skalické křižovatce jeden z jejich účastníků, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Křižovatkou na obchvatu Nového Boru projedou denně tisíce aut. Podle Arnošta Holuba ze Skalice, který tudy pravidelně jezdí, je křižovatka nebezpečná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nehody na křižovatce u Nového Boru ohrožují i chodce v podchodu, inspektorát chce nová svodidla. Podrobnosti od redaktora Tomáše Mařase

„Je v místě, kde nelze přesně nařídit řidičům, aby tam jeli 70kilometrovou rychlostí, která tam je. Takže na hlavním tahu se jezdí rychle a chybí tam odbočovací pruh do Skalice a pak je tam málo místa,“ vysvětluje.

S kritikou křižovatky se přidává další řidič, který tu denně projíždí Josef Gracík: „Tam je to akorát o zabití. Jezdí tam od vrchu i spodu jako blázni. Nejhorší je to od Práchně. Tam je nebezpečný ten podchod. Před 14 dny tam byly dvě auta v podchodu. Tam někdo půjde a zabije to někoho."

Novoborští dobrovolní hasiči zasahují u každé nehody, která se na křižovatce stane. Podle velitele hasičů Josefa Kočího je křižovatka nepřehledná.

„Je tam špatně vidět, je tam křoví, dneska tam stojí i auta, takže tam takový problém nastává. Dokud se tam nestane tragická dopravní nehoda, tak se to řešit nebude. Potom bude pozdě,“ varuje.

„Dali jsme podnět ke snížení rychlosti, požádali jsme o posunutí dopravního značení i jejího zvýraznění. V těchto věcech nám bylo vyhověno,“ říká vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl.

Letos chtějí po správci silnice, aby vyměnil stávající svodidla za takové, která zadrží při kolizi auto na silnici a nehrozí, že spadne do podchodu. Podle Markla by se dala situace vyřešit i dokončením obchvatu z České Lípy na Nový Bor.

„Tam narážím na zatíženost, která je na hranici. Pokud ty vozy dostaneme jinam, ta situace tam může být klidnější. Může tam být okružní křižovatka nebo mimoúrovňové křížení,“ vysvětluje.

ŘSD vzhledem k technickým předpisům tu žádnou přestavbu zatím neplánuje. V současnosti připravují nejen obyvatelé Skalice petici za zajištění větší bezpečnosti na takzvané skalické křižovatce.

Proražená svodidla od poslední nehody - skalická křižovatka | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme