Za krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami skončilo ve vazbě 13 lidí

Soud poslal v pátek pozdě večer do vazby 13 z 15 lidí obviněných v kauze krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami s údajnou škodou 2,3 miliardy korun. U zbývajících dvou obviněných soud shledal důvody vazby, ale nahradil ji dohledem probačního úředníka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení

Vězení | Foto: Vězeňská služba ČR

„Soud poslal do vazby 13 obviněných, a to z důvodu existence nebezpečí, že by mohli ovlivňovat spoluobviněné nebo svědky nebo jiným způsobem mařit objasňování trestné činnosti. A jednak z důvodu útěkového a také byly shledány vazební důvody spočívající v nebezpečí pokračování v trestné činnosti,“ upřesnil Pavel Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Vrchní státní zastupitelství navrhovalo vazbu pro všechny aktéry kauzy. O jejich vzetí do vazby rozhodoval znojemský okresní soud až do pátečních nočních hodin. „Soud víceméně rozhodl v souladu s našimi návrhy,“ řekl Šereda.

Detektivové s žalobci chtějí další informace k případu uvolnit až na úterní tiskové konferenci. Zatím je z oficiálních zdrojů známé to, že kriminalisté protikorupční policie provedli 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor.

Policie podle médií v této kauze zadržela i vlivného íránského obchodníka s ropou. Server Lidovky.cz jako první uvedl, že jím je majitel českého pasu Šahrám Abdulláh Zádí, jenž v Česku vystudoval a ovládá češtinu. Policie ho prý zadržela ve čtvrtek v prezidentském apartmá pražského hotelu Hilton, které měl dlouhodobě pronajaté.

Obvyklá trestní sazba u trestného činu krácení daně je pět až deset let. Podezřelí z této kauzy však byli obviněni také z účasti na organizované zločinecké skupině, což zvyšuje horní hranici trestní sazby o jednu třetinu. Obviněným tak hrozí devět až 13 let vězení.

ČTK, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme