Šéf České pošty Zatloukal končí. Střídá ho jeho dosavadní zástupce

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal po dohodě rezignuje ke konci měsíce. Novým šéfem firmy se od dubna stane jeho současný zástupce, dosavadní vrchní ředitel obchodu a marketingu Martin Elkán. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec, pod jehož resort pošta spadá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal k 1. dubnu skončí (archivní foto)

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal k 1. dubnu skončí (archivní foto) | Zdroj: ČTK

Zároveň řekl, že Elkána nejmenuje jen jako přechodného krizového manažera. Chce z něj mít právoplatného generálního ředitele.

„Pan inženýr Elkán není žádný politický nominant. Je to člověk spjatý s Českou poštou 18 let. Prošel snad všemi pozicemi, které Česká pošta skýtá,“ uvedl ministr vnitra.

Martin Elkán (44)
Vystudoval ekonomiku a řízení na ČVUT v Praze. Na České poště pracuje od roku 1996, řídil oddělení marketingu v odštěpném závodu Praha, poté prošel řadou manažerských funkcí, byl mimo jiné ředitelem odboru pro VIP zákazníky (2006) či náměstkem generálního ředitele pro obchod (2009). Od července 2010 až dosud byl vrchním ředitelem divize pro obchod a marketing, zástupcem generálního ředitele se stal v červnu 2011.

Jednou ze změn, které budoucí nový generální ředitel ve své funkci zavede, je ukončení kritizovaného prodeje doplňkového sortimentu skrze poštovní doručovatelky a přerušení jeho prodeje vůbec.

„V souvislosti se zastavením některého doplňkového sortimentu věc analyzujeme, pozastavujeme prodej prostřednictvím poštovních doručovatelů a pak vydáme pokyn k analýze, jakým způsobem v této oblasti dále postupovat,“ přiblížil Elkán.

„V předělech mezi přepážkami budou pouze losy a telefonní karty,“ dodal v souvislosti s kontroverzním prodejem cigaret, který pošta zrušila. Zmizí také silonky, mýdla i plyšáci.

Podle slov ministra Chovance by pošta neměla připomínat tržnici. Úkolem Elkána bude mimo jiné zabývat se i zlepšením podmínek pro pošťáky.

Pochybnosti u zakázek

Petr Zatloukal stál v čele státního podniku od května 2011. Pošta se zatím k důvodu jeho odchodu nechce vyjádřit.

Ministr vnitra Milan Chovanec představil na brífinku dočasného ředitele České pošty Martina Elkána (vlevo) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Milanu Chovancovi se nelíbila situace ve firmě, výměna Zatloukala prý nicméně nemá přímou souvislost se zásahem protikorupční policie.

„Nemělo to téměř žádný vliv na rozchod s panem generálním ředitelem, ale já jsem říkal, že i díky policejnímu šetření - byť ctíme presumpci neviny - tam stín pochybností u některých zakázek je,“ připustil.

Audit a důraz na IT

Podle ministra se teď pošta musí postavit nové konkurenci, kterou přinesla liberalizace trhu. Firma totiž prodělává na své hlavní činnosti, tedy na doručování listovních zásilek.

Petr Zatloukal (43)
Narodil se v Prostějově, vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. V letech 2001 až 2005 působil na ministerstvu vnitra, kde vedl IT odbor. Do České pošty přišel koncem roku 2007, vedl divizi Poštovní provoz a logistika, byl také zástupcem generálního ředitele. V březnu 2011 byl po odvolání Marcely Hrdé pověřen řízením podniku, od května 2011 byl generálním ředitelem.

Čeká ji proto audit a potom změny fungování. Ať už se bude jednat o vnitřní procesy nebo o služby směrem ke klientům.

Pošta také uvažuje o tom, že se více vrhne na sektor informačních technologií a bude nabízet datové služby.

S těmi by se mohla uplatnit i na trzích v zahraničí. Bližší podrobnosti ale zatím vedení nechce prozradit.

Do budoucna by také pošta mohla fungovat jako doplněk v malých vesnických obchodech a koloniálech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém řediteli České pošty mluvil ve vysílání Radiožurnálu předseda odborového výboru České pošty Karel Koukal

V úvahu totiž připadá zavedení franšíz, takže by poštovní přepážka mohla být zřízena třeba v obchodě a jeho provozovatel by měl na starosti přijímání a vydávání zásilek.

Česká pošta je největším tuzemským zaměstnavatelem, pracuje v ní přes 32 tisíc lidí. Její roční tržby činí zhruba 20 miliard korun.

Martin Karlík, Simona Bartošová, Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme