V Česku se objevily falešné dvouseteurovky. Jen těžko je lze rozeznat od originálu

V České republice se objevily falešné dvouseteurové bankovky. Dva údajní padělatelé peněz z Bulharska skončili v rukou jihočeských kriminalistů, falešné bankovky se však šířili pravděpodobně po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělaná dvouseteurovka byla vyrobená pravděpodobně v Bulharsku

Padělaná dvouseteurovka byla vyrobená pravděpodobně v Bulharsku | Zdroj: ČTK

Podle České národní banky jsou falešné peníze co do kvality zpracování na druhé příčce žebříčku nebezpečnosti. Při běžné kontrole je lidé nemusí od originálu vůbec rozeznat.

„Bankovky se i pod UV světlem jeví jako pravé. To znamená, že při takové běžné kontrole, jakou můžeme dneska vidět v obchodech, na čerpacích stanicích, ve směnárnách či v barech, ta bankovka projde,“ upozorňuje policejní mluvčí Jiří Matzner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Specifika padělaných bankovek přiblížil policejní mluvčí Jiří Matzner

Padělatelé dokázali napodobit i některé ochranné prvky. Například hologram vypadá tak jako na originální bankovce. Ne zcela dokonalé jsou vodoznaky.

„Vodoznak dělá takový prostorový dojem, střídají se tam tenčí a tlusté čáry. U těchto padělků je ten vodoznak také velmi výrazný, ale ty čáry jsou takové silnější a stejné,“ popisuje Matzner.

Špatně napodobená je také tak zvaná OVI barva na symbolu 200. Na originální bankovce se totiž mění její barevný odstín.

„Například se ta bankovka třeba z temně fialové při naklápění mění na zelenou. Tady u té padělané bankovky ten barevný odstín je výrazný i se tak nějak leskne či třpytí, ale nemění barvu, jak by správně měl,“ konstatuje Matzner.

Padělek je možno poznat také podle kvality papíru, který není bankovní nebo podle takzvaného hlubotisku, který je oproti originálu výrazně vytlačený či vyražený.

Zadržení byli zřejmě jen měniči

Kriminalisté předpokládají, že dva zadržení muži jsou pouze měniči – mají tedy za úkol bankovky dostat do oběhu a získat za ně co největší částku.

„Buď přímo operují s legendou, že chtějí rozměnit, anebo si například na čerpacích stanicích zakoupí jedno plechovkové pivo a platí těmito dvěma sty eury, aby získali co nejvíce peněz zpátky,“ přibližuje Matzner.

Padělatelská dílna se podle kriminalistů nachází v Bulharsku. Policie objevila u obou mužů klíče od ubytovny nebo penzionu, kde pravděpodobně bydleli. Zatím se jim nepodařilo zjistit konkrétní místo, ale očekávají, že právě tam by mohli najít další stopy.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme