Kličko nebude kandidovat na prezidenta, podpoří Porošenka

Vitalij Kličko nebude kandidovat na ukrajinského prezidenta a místo toho podpoří podnikatele Petra Porošenka. Lídra opozice proti svrženému ukrajinskému režimu přitom mnozí považovali za favorita. Ukrajinci si budou vybírat budoucí hlavu státu v květnu. Svou kandidaturu už oznámila bývalá premiérka Julija Tymošenková. Ukrajinská volební komise už zaregistrovala 5 z 18 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před delegáty konzervativních a křesťansko-demokratických stran z celé Evropské unie přednesli v Dublinu pohnuté projevy dva čestní hosté – Vitalij Kličko a Julie Tymošenková

Před delegáty konzervativních a křesťansko-demokratických stran z celé Evropské unie přednesli v Dublinu pohnuté projevy dva čestní hosté – Vitalij Kličko a Julie Tymošenková | Foto: Peter Morrison | Zdroj: ČTK

Největší šance na vítězství má podle předvolebních průzkumů právě Porošenko. Popdporuje ho zhruba jedna čtvrtina Ukrajinců.

„Jedinou šancí, jak vyhrát, je nominovat jednoho kandidáta demokratických sil,“ citovala agentura Reuters Kličkovo prohlášení na sjezdu jeho strany Úder.

„Doteď se v ukrajinské politice nestalo, aby se dva nejpopulárnější kandidáti spojili a dohodli se na jednom jméně. S Vitalijem a stranou Úder zakládáme úplně novou tradici v ukrajinské politice,“ řekl Porošenko.

Z nejvyšší politiky se ale Kličko nestahuje, chystá se kandidovat na starostu ukrajinské metropole. „Chci z Kyjeva učinit skutečné evropské město,“ řekl Kličko.

Volby starosty se uskuteční ve stejný den, kdy Ukrajinci budou vybírat nového prezidenta, tedy 25. května.

Porošenko, nebo Tymošenková

Ukrajinský opoziční politik a oligarcha Petr Porošenko | Foto: Filip Jandourek

Prezidentská kampaň tak podle všeho bude ve znamení souboje Porošenka a Tymošenkové, která za Janukovyče byla ve vězení.

Petro Porošenko je považován za politika se schopností dohodnout se s různými politickými proudy.

Za prozápadního prezidenta Viktora Juščenka býval ministrem zahraničí, za proruského Janukovyče ministrem hospodářství.

Jako jediný z ukrajinských oligarchů otevřeně podporoval protestní hnutí v Kyjevě.

Tymošenková dnes na sjezdu své strany Vlast prohlásila, že se Ukrajina musí stát rychle členem evropských struktur, včetně bezpečnostních.

Martin Dorazín, ČTK, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme