Soubor Činoherního divadla v Ústí končí, pod novou městskou organizaci nepřejde

V městské organizaci Činoherního studia Ústí nad Labem nebudou herci. Dnes odmítli nabídku města přejít tam z končícího divadla. Vyvrcholily tak spory s městem kvůli financování. Jedním z důvodů odmítnutí je to, že nabídku nedostali všichni. Divadelníci také ode dneška vyklízejí budovu na Střekově, protože jim město vypovědělo nájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V neděli 30.3. naposledy hrálo Činoherní divadlo v budově na Střekově v Ústí nad Labem

V neděli 30.3. naposledy hrálo Činoherní divadlo v budově na Střekově v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„První otázka byla, zda nová příspěvková organizace nabídne pracovní poměr hercům. Ano,“ ujistil primátor Vít Mandík z ČSSD zastupitele 3. března před hlasováním o vzniku příspěvkové organizace Činoherní studio.

Pracovní nabídku ale vedle ředitele Vladimíra Čepka a uměleckého šéfa Filipa Nuckollse nedostali také herci Jaroslav Achab Haidler a Jiří Maryško. Pod městem nechce pracovat například herečka Klára Krejsová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem Činoherního divadla v Ústí nad Labem dlouhodobě sleduje Gabriela Hauptvogelová

„Teď se ukázalo, že tady pořád funguje totalitní jednání. Takže doufám, že lidé to začnou vnímat, a tím, že se ten barák zavřel, to začne. A že lidi začnou přemýšlet o tom, koho si volí a jaká mají a nemají práva. Protože tohle se prostě dít nemůže,“ vysvětlila.

Do příspěvkové organizace města nepůjde ani herec Jan Plouhar.

„Protože politik chce nařizovat, kdo tady bude hrát divadlo, co se tu bude hrát a v podstatě to divadlo řídit. Což nejde. Divadlo má být apolitické jako vysoké školy, a do toho by prostě politik mluvit neměl,“ uvedl.

Podobný názor vyslovil i jevištní mistr Josef Kadeřábek. „Protože si myslím, že nemůže někdo, ať už je to náměstek primátora nebo radní, určovat, kdo bude, nebo nebude zaměstnanec divadla. To je prostě zásadní princip, který tu byl porušený a já to považuji za hloupé hulvátství.“

Radnice vybere nového uměleckého šéfa

Radní Pavel Dlouhý z ČSSD odmítl možný politický motiv postupu vedení města komentovat. Radnice mezitím vypsala konkurz na nového uměleckého šéfa Činoherního studia, který by měl nastoupit od července. Podle Dlouhého se mohou zájemci hlásit do konce května.

Poslední představení odehrálo ústecké Činoherní divadlo, rozloučit se přišly stovky lidí

Číst článek

„Budou tedy dva měsíce na to, abychom nalezli velmi kvalitního kandidáta, který bude zárukou toho, že se bude ústecká činohra dále úspěšně rozvíjet a že naváže na slavnou tradici Činoherního divadla.“

Jak a kdy by nové divadlo mohlo hrát, se ale neví. Vedoucí odboru školství Jana Müllerová pověřená jeho řízením na opakované dotazy neodpovídá.

V tuto chvíli má příspěvková organizace Činoherní studio od města 8 milionů na letošní rok, budovu, vrátné a uklízečky.

Herečka zaniklého Činoherního divadla Nataša Gáčová balí v šatně své věci | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Konflikt se táhne od ledna

Spor města s Činoherním divadlem už trvá delší dobu. Současná situace vznikla tak, že rada koncem ledna vyhlásila soutěž o peníze na činohru, přitom to v divadle nevěděli předem. Přestali hrát a z principu o peníze nepožádali.

Současná obecně prospěšná společnost Činoherní divadlo míří do likvidace kvůli dluhům.

Podle radních byla příspěvková organizace Činoherní studio založena právě kvůli špatnému hospodaření Činoherního divadla a také špatně a nevýhodně uzavíraným smlouvám. To ale vedení divadla odmítá.

Nadějí pro jeho soubor jsou Teplice. Primátor Jaroslav Kubera z ODS mu nabídl prostory klubu Aktuál v teplickém divadle.

Gabriela Hauptvogelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme