Pokračuje hlavní líčení v kauze Rath, soud vyslechne další svědky

U krajského soudu v Praze dnes pokračuje projednávání případu údajné korupce exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Soud bude vyslýchat další svědky. Jedná se opravu zámku Buštěhrad a modernizaci středočeských nemocnic, které měla provázet korupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u Krajského soudu v Praze

David Rath u Krajského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

V pátek jako svědek vypovídal před soudem starosta Nymburka a současný krajský náměstek pro dopravu Miloš Petera z ČSSD. Ten byl náměstkem i v době, kdy byl hejtmanem David Rath.

U soudu vypověděl, že o investicích v kraji se hlasovalo podle pravidel. Zároveň uvedl, že za svého působení v radě nezaznamenal ze strany Davida Ratha žádné tlaky.

Minulý čtvrtek vypovídali i svědci ohledně kauzy zámku Buštěhrad. Právě zakázku na jeho rekonstrukci provázely podle státního zastupitelství úplatky.

Před soudem stanuli stavbyvedoucí a projektanti celé opravy. Chátrající zámek Buštěhrad se stal jedním ze symbolů celé korupční kauzy.

Státní zástupce Petr Jirát v kauze údajné korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje obžaloval jedenáct lidí. Kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami. A to nejen při soutěži na opravu Buštěhradu, ale především u zakázek ve středočeských nemocnicích.

Soudce Robert Pacovský od srpna loňského roku vyslechl už několik desítek svědků a také pouštěl odposlechy. Kromě Davida Ratha je před soudem například bývalý poslanec Petr Kott nebo lékařka Kateřina Pancová, která řídila kladenskou nemocnici.

Podle obžaloby právě oni zařizovali, aby ve veřejných soutěžích vyhrála ta či jiná firma. Za zprostředkování zakázky pak měli získávat provize. David Rath podle státního zastupitelství všechno věděl, o peníze se s nimi měl údajně dělit.

Hlavní líčení je tento týden naplánováno do čtvrtka, v pátek se jednání ruší. Jeden z členů soudního senátu se omluvil.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme