Soud v kauze solárního podvodu začne v červnu. Mezi obžalovanými je i předsedkyně ERÚ

Údajné podvody při získávání licencí pro dvojici fotovoltaických elektráren na Chomutovsku začne v červnu řešit Krajský soud v Brně. Mezi desítkou obžalovaných bude sedět i Alena Vitásková, současná předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Ta měla dopomoci k tomu, aby licence dostaly ještě nedostavěné elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Zdroj: ČTK

Dvě solární elektrárny - Saša Sun a Zdeněk Sun - dostaly licenci na Silvestra roku 2010. Ještě nebyly v provozuschopném stavu, ale úřad jim licenci dal, aby mohly elektřinu prodávat za ceny platné z roku 2010. V dalším roce už byly výkupní ceny proudu poloviční.

„Škoda, ke které směřovaly, v tomto případě za dvacet roků neoprávněného čerpání výhodných výkupních cen, by činila takřka dvě miliardy korun,“ říká státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze solárního podvodu natáčel redaktor Martin Karlík

Údajnému podvodu mělo dopomoct celkem deset lidí, kteří jsou obžalováni z různých trestných činů.

„Předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové je kladeno za vinu, že své podřízené umožnila v únoru roku 2012 zmařit připravovanou obnovu řízení, která měla obě licence elektráren odejmout,“ dodává žalobce Mezlík.

Už když se o kauze začalo mluvit, Alena Vitásková tvrdila, že se jí policie a státní zástupce snaží tímto způsobem dostat z funkce šéfky úřadu.

Předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové hrozí 5 až 12 let vězení. Kromě ní se před soud postaví ještě další čtyři lidé, kteří v úřadu pracovali, nebo pracují. Desetičlennou skupinu obžalovaných doplňují podnikatelé v solárním průmyslu, kteří můžou dostat za podvod nejvýše 10 let.

„Já bych řekla, že je to brutální způsob, jak mě dostat z funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Další krok je už vražda,“ reagovala Vitásková 25. srpna v České televizi, což bylo jedno z mála veřejných vystoupení předsedkyně ERÚ, která většinou nechává mluvit pouze svého mluvčího.

Hlavní líčení v kauze licencí pro fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku začne 2. června a potrvá dva týdny v kuse. Obžalovaným hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí 5 až 12 let. Žalobce má k dispozici svědecké výpovědi, odposlechy i e-mailovou korespondenci.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme