Alzheimerova choroba je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí, účinný lék zatím neexistuje

Alzheimerova choroba je strašákem tohoto století. Počet lidí postižených tímto neurodegenerativním onemocněním mozku přibývá, většinou jde o seniory nad pětašedesát let. Momentálně se počet lidí s demencí, která je často způsobená právě Alzheimerem, odhaduje ve světě na 38 milionů a podle odborníků se do roku 2050 tohle číslo ztrojnásobí. Lék se snaží najít vědci z celého světa. Velmi nadějně vypadá výzkum v Hradci Králové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alzheimer centrum v Novém Strašecí

Alzheimer centrum v Novém Strašecí | Foto: Kateřina Havránková

„Když to diagnostikovali, tak to vypadalo, že spíše něco lehce zapomene. Dneska si nepamatuje věc, která se udála před pěti minutami,“ popisuje Blanka Vanišová stav své 71leté matky.

Ta trpí Alzheimerem už tři roky a za tu dobu se její stav výrazně zhoršil. Nepoznává nikoho z rodiny, nepamatuje si, co před chvílí jedla, ani to, s kým a o čem si povídala. Její dceru přitom může potkat podobný osud.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Alzheimerově chorobě natáčel redaktor Václav Plecháček

„Je to katastrofa. To, že by jednou našli lék, by pro nás všechny, co jsme se s tím setkali, byla hrozná úleva,“ přeje si.

V České republice je asi 125 tisíc pacientů s demencí a podle primáře neurologie trutnovské nemocnice Richarda Plného jich přibývá. Riziko roste s přibývajícím věkem.

„Ví se, že zhruba po 60. roce věku přibližně každých pět let se zdvojnásobuje množství lidí, kteří trpí Alzheimerovou demencí. Někdy se mluví o epidemii 21. století s tím, jak populace stárne, tak onemocnění přibývá,“ vysvětluje Plný.

Alzheimerova nemoc (AN) narušuje část mozku a způsobuje pokles tzv. kognitivních funkcí – myšlení, paměti a úsudku. Začíná pozvolna. Nejdříve se zhoršuje krátkodobá paměť a nemocný není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Později má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění se celá jeho osobnost. V posledních stádiích nemoci už není schopen se sám o sebe postarat. AN poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907.

Současná medicína nemoc léčit nedokáže, umí jen zpomalit její postup. Přitom účinný lék na Alzheimerovu chorobu hledají tisíce vědců po celém světě. Patří mezi ně i jeden z akademických pracovníků hradecké univerzity Kamil Musílek:

„My se snažíme soustředit na fázi Alzheimerovy nemoci, kdy ještě člověk nemá příznaky, ale už v jeho těle probíhají nevratné změny, které v budoucnu Alzheimerovu nemoc způsobí.“

Hradečtí vědci nedávno požádali o patent a následně o svém výzkumu chtějí publikovat. „Protože pokud nebudeme naše sloučeniny publikovat, tak je někdo použije. A pokud budou hodně dobré, tak je mohou bez problémů prodat,“ dodává Musílek.

Cesta k účinnému léku je ale dlouhá, možná desítky let. Do té doby je asi nejúčinnější obranou prevence. Alzheimerově chorobě je totiž možné předcházet, a to pravidelným pohybem a správnou stravou. Ryby, ovoce, zelenina a další jídla bohatá na vitamíny totiž podle lékařů mozek před stárnutím chrání, nekvalitní potraviny mají efekt opačný.

Alzheimer centrum v Novém Strašecí | Foto: Kateřina Havránková

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme