Nový francouzský premiér Manuel Valls sestavil svou příští vládu

Manuel Valls sestavil novou francouzskou novou vládu. Je v ní šestnáct ministrů. Kabinet se chce zaměřit hlavně na hospodářské otázky. Zahraniční politika Francie se příliš nezmění, šéfem diplomacie zůstává Laurent Fabius. Ve vládě nejsou zelení, a to na protest proti až příliš pravicovým postojům premiéra Vallse, které zastával jako ministr vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový premiér, exministr vnitra Manuel Valls (vlevo) a prezident François Hollande

Nový premiér, exministr vnitra Manuel Valls (vlevo) a prezident François Hollande | Zdroj: Reuters

Úkolem Vallse bude spravovat dynamický tým, jehož hlavním cílem je nastartovat hospodářství, vytvořit nové pracovní příležitosti a snížit nezaměstnanost.

Ministrem hospodářství bude dynamický Arnaud Montebourg, který si v první vládě získal respekt při komplikovaném jednání s odbory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sestavování nové francouzské vlády sleduje v Paříži zpravodaj Jan Šmíd

Důležitou roli bude mít Michel Sapin, který bude ministrem financí a francouzskému hospodářství má dát nový impuls. Z vlády tak odchází Pierre Moscovici.

Životní prostředí bude mít na starosti bývalá partnerka prezidenta Hollanda Ségolène Royalová.

Ministrem zahraničí zůstává Laurent Fabius, oblíbený u veřejnosti i u diplomatů.

Zahraniční politika Francie ve vztahu k Rusku i Evropské unii tak nedoznala změn.

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme