Před měsícem zničil požár chatu Libušín, začínají přípravy na stavbu vědecké kopie

Je to právě měsíc, kdy Česko přišlo o architektonický unikát. V noci na 3. března začala hořet historická chata Libušín na Pustevnách. Požár úplně zničil unikátní dílo architekta Dušana Jurkoviče. Okamžitě se zvedla obrovská vlna solidarity a měsíc po neštěstí už lidé věnovali na obnovu roubenky přes 3 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohořelé torzo chaty Libušín kryje lešení

Ohořelé torzo chaty Libušín kryje lešení | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Valašské muzeum v přírodě, kterému turistická restaurace patřila, se rozhodlo pro vybudování vědecké kopie. Torzo Libušína už lemuje lešení.

„Jsme rádi, že se nám podařilo celý objekt kompletně vyčistit, bylo toho několik desítek kamionů. Všechny věci, které byly nepotřebné a jako spáleniště, jsme vyvezli do sběrných dvorů. Takže teďka je momentálně objekt vyčištěn, vyklizen,“ popisuje technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na požárem zničené chatě Libušín na Pustevnách začínají přípravy na stavbu vědecké kopie. Natáčel tam redaktor Roman Verner

Najít v sutinách ještě něco zajímavého, co by se dalo použít třeba jako vzor pro rekonstrukci, se podle něj ale nepodařilo.

„V sutinách toho moc nebylo. Bylo tam nějaké kování, ale já bych řekl, že to až takovou cenu nemělo. Máme to sice v našich depozitářích, ale cenu jako takovou to nemá. Protože to bylo vyžehlé, spálené ohněm, ale hodnotu to nemá,“ vysvětluje.

Na otevřené půdě Libušína, pod spálenými trámy, se pohybuje i architekt Petr Všetečka, který je pověřený předprojektovou dokumentací.

„My jsme se podíleli s kolegy i na Jurkovičově vile v Brně. A právě tam jsme si některé věci osahali velmi zblízka. Takže tady se snažíme v tom, co zůstalo, vyčíst tu Jurkovičovu ruku. Je známo, že on to tady s tesaři skutečně fyzicky i stavěl. Takže tím se tento objekt vymyká všem ostatním z jeho díla,“ upozorňuje.

Věřím, že se objekt obnovit dá

Přiznává, že vyhoření historické památky je mu moc líto. „Protože ten objekt se měl velice rád a pořád mám. A teď je důležité, aby se dalších škod nadělalo co nejmíň, aby prostě ta stavba, nebo to torzo, bylo dostatečně ochráněno. A aby úvahy o vědecké rekonstrukci mohly v klidu pokračovat," říká.

"Věřím, že se ten objekt obnovit dá, ale bude to velmi specifické dílo,“ dodává architekt Všetečka.

Podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše bude předprojektová příprava trvat asi dva měsíce.

„Perfektně zdokumentovat ten stávající stav a rozsah toho, co třeba můžeme zachovat do obnovené stavby. Pak je tady potřeba prozkoumat archivní materiály, protože za 115 let ta budova přece jenom doznala při různých rekonstrukcích nějakých změn,“ přiznává.

Po původci požáru policie stále pátrá. „Máme nějakou představu o tom, jak ten požár vznikl. Nicméně naše představa k uzavření vyšetřování a případnému obvinění pachatele nestačí. Čekáme na ukončení znaleckého zkoumání a vyšetřovatelé také vyslýchají ještě některé další svědky,“ vysvětluje mluvčí krajské policie Jana Macalíková.

Libušín, zachovaná část výzdoby | Foto: Roman Verner

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme