Světu poodhalila tajemství šimpanzů. Etoložka Jane Goodallová slaví 80 let

Světoznámá britská etoložka Jane Goodallová je odbornicí na šimpanze. Před více než padesáti lety je začala pozorovat v jejich přirozeném prostředí, v nynější Tanzanii. Dnes slaví osmdesáté narozeniny. Šimpanzi ji toho prý hodně naučili i o lidech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doktorka Jane Goodall se šimpanzem Freudem v rezervaci Gombe

Doktorka Jane Goodall se šimpanzem Freudem v rezervaci Gombe | Foto: Michael Neugebauer

„Když jsem byla poprvé sama v lese v Africe, bylo to jako návrat domů,“ vzpomíná Jane Goodallová na červenec roku 1960, kdy poprvé přijela do rezervace Gombe v dnešní Tanzanii.

Bylo jí tehdy 26 let a na doporučení antropologa Louise Leakeyho začala studovat šimpanze v jejich přirozeném prostředí.

„Jane Goodallová patří bezesporu mezi legendy. Otevřela úplně jiný pohled na svět zvířat, především tím, že se za nimi vydala do přírody, žila tam, sledovala je,“ hodnotí její práci zoolog Evžen Kůs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Jane Goodallové připomněla redaktorka Helena Berková

„Pro mě třeba byla jedním z největších zážitků chvíle, kdy přede mnou skupina šimpanzů poprvé neutekla. Nebo když jsem poprvé viděla, jak šimpanz, kterému jsem začala říkat David Šedovous, vyrábí a používá nástroje, protože tehdy se mělo za to, že to dovedou jen lidi,“ vypráví Goodallová.

Právě poznání, že šimpanzi si vyrábějí nástroje, bylo převratné. Goodallová to zjistila, když pozorovala jednoho, který si našel větvičku, zbavil ji listů a začal ji strkat do termitiště. Dříve si také lidé mysleli, že šimpanzi jsou vegetariáni. Goodallová ale přišla na to, že se živí i masem, že loví malé savce.

O šimpanzích zdaleka nevíme vše

„O šimpanzích ještě zdaleka nevíme všechno. V některých oblastech jsme teprve na začátku. Každý rok studia přinese něco nového. Šimpanzi žijí poměrně dlouho, tomu nejstaršímu chovanému v zajetí je 75 let. A jsou navzájem odlišní, každý má jinou povahu, jiné zážitky, takže - léta máme co studovat!" tvrdí.

Objevy doktorky Jane Goodallové:
- Jako první popsala skutečnost, že šimpanzi dokážou nástroje, které využívají, také vyrábět.
- Šimpanzi jsou schopni lovit větší savce, a jsou tedy masožravci.
- Popsala způsoby, jakými šimpanzi dokážou projevovat emoce.

Dá se říct, že čím více nám toho Jane Goodallová říká o šimpanzích, tím více se toho dozvídáme o nás samých. Díky ní víme, jak moc jsou nám šimpanzi podobní - a v čem se od nich odlišujeme. Podle Goodallové hlavně schopností myslet a klást si otázky.

„Nejlépe mi v životě poradila maminka. Když jsem chtěla odjet do Afriky a všichni se mi smáli, řekla: ‚Když něco opravdu chceš, musíš tvrdě pracovat, využít každé příležitosti a vydržet,‘“ dodává.

Jane Goodallová si splnila dětský sen o Africe. Dodnes se – i prostřednictvím institutu, který založila v roce 1977 a nese její jméno – angažuje v hnutí na ochranu zvířat. A nepřestává zdůrazňovat naši odpovědnost za tento svět.

Helena Berková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme