Mezi Ruskem a Ukrajinou naplno propukla obchodní válka

Rusko a Ukrajina zahájily obchodní válku a navzájem si zakazují dovozy zboží. Rusko zároveň potvrdilo pronikavé zvýšení cen plynu pro Ukrajinu, a to už od dubna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynové potrubí

Plynové potrubí | Zdroj: Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv na setkání se šéfem Gazpromu Alexejem Millerem škrtem pera zrušil preferenční nulové clo na vývoz plynu na Ukrajinu. Vypovězením dohod o pronájmu sevastopolského přístavu, který je teď součástí Ruské federace, podle něj pominuly důvody pro jakékoli slevy.

Ukrajinci tak budou platit 485 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu. To je o více než 80 procent víc než cena, na které se Ukrajina s Ruskem dohodly před politickou krizí.

Kyjev reagoval zákazem dovozu některých druhů ruského zboží, které přestalo vyhovovat normám, například čokolád Rudý říjen, sýrů nebo ryb.

Rusko omezuje dovoz sýra a mléčných výrobků z Ukrajiny už nějakou dobu. Teď se pustilo i do ukrajinských sladkostí od firmy Roshen. Moskva dokonce zabavila jeden výrobní závod této společnosti, která patří kandidátovi na ukrajinského prezidenta Petru Porošenkovi.

Rusko dál zdražuje Ukrajině plyn, podle Kyjeva jde o politiku | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme