V Ostravě se množí žádosti na vznik ubytoven. I z historických domů v centru města

Tlak soukromých majitelů domů na vznik ubytoven pro sociálně slabé v Ostravě neustává. Několik žádostí o změnu užívání bytových nebo nebytových prostor na ubytovny v poslední době vyřizovala i radnice centrálního městského obvodu. Majitelé historických domů v centru prý nechtějí mít prázdné výklady ani byty, proto shání jakékoliv nájemce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice a magistrát v Ostravě

Radnice a magistrát v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

O změnu užívání bytů na ubytovnu požádal radnici například i majitel historického domu v centru Ostravy na ulici na Hradbách. Zatím ale neuspěl.

„Rada k tomu vydává jednoznačně nesouhlasná stanoviska. Není určitě žádoucí, aby zde vznikala takováto zařízení,“ říká místostarostka centrálního ostravského obvodu Petra Bernfeldová z Hnutí Ostravak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tlak soukromých majitelů domů na vznik ubytoven pro sociálně slabé v Ostravě neustává. O téma se zajímala redaktorka Iva Havlíčková

Jenže v centru Ostravy je řada volných domů, která se majitelům už léta nedaří obsadit. „Byty jsou obrovské a lidi na to dneska peníze nemají. Ostrava je totálně mrtvá. Všude máte jen pronájmy,“ vysvětluje majitel domu Ctirad Šico.

Není přitom jediný, který chce provozovat ubytovnu. V centrálním městském obvodě už jich ale funguje nejméně deset, a to je podle místostarostky Bernfeldové víc než dost.

„Jsou to opravdu ty, které jsou stavebně určené jako ubytovny. Ale je plno objektů, které takto nejsou schválené. A to jsou právě ty případy, kdy si to chtějí majitelé dát do souladu,“ vysvětluje.

Obavy z přílivu sociálně slabých a vzniku nových ubytoven mají i v dalších částech Ostravy. Třeba ve Vítkovicích. „Jsou nepřizpůsobiví, máme tady hluk a tak různě,“ říká domovník 12patrového panelového domu nedaleko nádraží ve Vítkovicích.

Právě tady začal jeho soukromý majitel poslední dobou stěhovat nové nájemníky. A starostovi Petru Dlabalovi z ČSSD se už na stole množí stížnosti.

„Soukromník tam má stávající nájemníky, kteří ovšem pokud mohou, tak utíkají jinam. A ti lidé, co se tam stěhují, to je taková sorta nezvládnutelných,“ potvrzuje.

Podle starosty se musí změnit systém přidělování příspěvků na bydlení. A musí se také nastavit jasná pravidla.

„Jestli má byt velikost 20 metrů čtverečních, můžou tam být hlášeny k trvalému bydlení maximálně dvě nebo tři osoby. Ale musí být nastaveny nějaké limity, aby se nemohlo stát, že na jednu garsonku je přihlášeno k trvalému pobytu třeba 15 lidí,“ upozorňuje s tím, že i s takovými případy se setkávají.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme