Odvolali mě nezákonně, tvrdí exšéf Vezeňské služby Dohnal. Obrátí se na právníky

Bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal nesouhlasí se svým odvoláním a považuje ho za nezákonné. Dohnala odvolala ministryně spravedlnosti z hnutí ANO Helena Válková, podle ní údajně nebyl schopný řádně vykonávat funkci. Situaci chce odvolaný ředitel řešit právní cestou, protože mu prý ministryně vytýká i záležitosti, které se staly za bývalého vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal na tiskové konferenci upozornil, že se bude bránit právní cestou

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal na tiskové konferenci upozornil, že se bude bránit právní cestou | Zdroj: ČTK

„Já jsem měl mít ze zákona 15 dní na možné připomínky a námitky. Tímto byl zásadním způsobem porušen zákon a mně upřena zákonná práva. Jsem nezákonně odvolán ze služebního místa generálního ředitele. Celou záležitost budu samozřejmě řešit právní cestou,“ vysvětlil na tiskové konferenci.

Ministryně Válková podle svých slov ztratila k Dohnalovi důvěru. Kontrola Vězeňské služby, kterou po svém jmenování nařídila, prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky v hospodaření s majetkem, například v oblasti zadávání veřejných zakázek, čerpání prostředků z fondů Evropské unie a nakládání se svěřeným majetkem.

Petr Dohnal byl šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek z ODS. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. V minulosti Dohnal vedl vazební věznici v Praze na Pankráci.

Dohnal také podle Válkové odmítl její verzi reformy vězeňství. Ta počítá mimo jiné se snížením počtu tabulkových míst na generálním ředitelství a zrušením nebo přesunutím některých činností na jiné věznice nebo ministerstvo spravedlnosti.

Dohnal se svým odvoláním a důvody, které ministryně uvedla, nesouhlasí. Českému rozhlasu minulý týden řekl, že mu Válková rozhodnutí přišla sdělit osobně. Musel prý okamžitě odevzdat služební zbraň a dostal na vyklizení kanceláře jen tři hodiny.

Odvolací řízení s Dohnalem zahájila ministryně už v únoru. Tehdy to zdůvodnila údajným špatným přístupem šéfa věznic k nařízené kontrole. Dohnal ve sněmovně záležitost označil za "pseudokauzu" a cítil se neprávem poškozován.

Odmítl přitom, že by kontrole bránil, naopak prý ministerstvu nabídl maximální součinnost. Zvažoval proto i trestní oznámení pro pomluvu. Válková, která vedením Vězeňské služby pověřila Pavla Ondráška, si za postup vůči Dohnalovi vysloužila kritiku opozičních poslanců.

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ukázal novinářům své odvolání v listinné podobě | Foto: ČTK

Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme