Brněnské školky nevyhověly skoro polovině žádostí, pro asi tisíc dětí chybí místo

Zhruba polovina dětí nemá ani na příští rok zajištěné místo v brněnských mateřských školách. Přestože v nich město navýšilo kapacity za poslední rok zhruba o 400 míst a za posledních 12 let o více než dva a půl tisíce, stále to nestačí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail fasády školky

Detail fasády školky | Foto: Andrea Kratinová

„Letos se hlásilo zhruba 2277 celkem dětí, z toho bylo přijato 1268 a nepřijato 1009 dětí,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Skoro žádný problém nemají předškoláci staří 6 a 5 let, do školek se vešli téměř všichni. Naopak nejmenší šanci na přijetí mají děti tříleté.

S tří a půlletou dcerou zůstává doma i Hana Škárová z brněnských Řečkovic. „Co se týká financí, je to hodně náročné,“ popisuje s tím, že s dítětem se k manželovu příjmu snaží něco přidat alespoň tu a tam nějakou příležitostnou nárazovou prací.

Matka tří dětí doufá, že místo pro dceru sežene ve školce alespoň na konci léta. To se může uvolnit, když se třeba některá rodina přestěhuje.

Podle mluvčího magistrátu by se měla situace s počtem míst ve školkách pomalu zlepšovat, alespoň tomu nahrává demografická křivka.

„Lze říci, že podle demografie to nejhorší mají města a obce za sebou. Ten vrchol byl pravděpodobně v loňském a předloňském roce. Teď již ta porodnost víceméně klesá a děti, kterým jsou dnes tři, čtyři roky mají velkou šanci, že se do školek v příštích letech dostanou,“ dodal Žára.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme