Dvě ženy v Hradci Králové podvodně vybírají peníze na sdružení Život 90

Můžou vás oslovit na ulici, v obchodních centrech nebo u vašich dveří. Podvodníci to zkoušejí všude. Po Hradci Králové se pohybují ženy, které tvrdí, že jsou z občanského sdružení Život 90 a snaží se z lidí vymámit peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charitativní akce pro Jedličkův ústav na 47. MFF Karlovy Vary

Charitativní akce pro Jedličkův ústav na 47. MFF Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

„Jedna z žen mě oslovila na baru, když jsem pracoval. Chtěla po mě peníze na charitativní účely a já jsem řekl, že jí žádné nedám,“ popisuje Vítězslav Louda, kterého ženy oslovily, když obsluhoval hosty v kavárně královéhradeckého kina Bio Centrál.

Dvě ženy tam přišly před začátkem filmu a u všech stolů se ptaly, jestli jim lidé nedají nějaké peníze. Neměly žádné průkazy, v ruce jen leták občanského sdružení Život 90.

Organizace na pomoc seniorům funguje v Česku už 14 let a podle ředitelky Života Hradec Králové Pavliny Stašové nikdy žádné sbírky neorganizovala. „Život 90, pobočka Hradec Králové ani současný Život Hradec Králové nevybírá tímto způsobem žádné příspěvky na činnost,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodné výběrčí příspěvků na občanské sdružení Život 90 v Hradci Králové se zajímala Lucie Valášková

Pavlína Stašová dodává, že pracovníci Života Hradec Králové, který se před čtyřmi měsíci odloučil od mateřské organizace Život 90, ale stále funguje na stejném principu, vždy měli a mají průkazy, kterými se lidem prokazují jako zaměstnanci společnosti.

„Pokud se něco takového děje, tak to považuji za znevažování dobrého jména organizace, a prosila bych občany, aby se obrátili na Policii České republiky, protože se zcela jistě jedná o podvodníky.“

Oficiální výběrčí jakýchkoli veřejných sbírek totiž musí mít vždy průkaz a také kasičku na peníze zapečetěnou magistrátem města.

V Hradci Králové to není poprvé, kdy se lidé podobnou cestou snažili z lidí dostat peníze. „V lednu loňského roku se v centru Hradce pohybovali falešní Tři králové, v říjnu se tu pak objevili cizinci, kteří vyšli do ulic opět žebrat pod hlavičkou jedné organizace, a to na pomoc dětem,“ vyjmenovává Lenka Burýšková z královéhradecké policie poslední případy.

Podvodnice by mohly být odsouzené až na 8 let. Délka trestu se odvíjí podle prokázané výše podvodem získaných peněz. Policie žádá, aby se lidé v případě, že je ženy, falešně vystupující jako zástupkyně sdružení Života 90, osloví, obraceli na linku 158.

Simona Bartošová, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme