Militantní islamisté unesli v Nigérii stovku studentek. Zabili také dva vojáky

Ozbrojenci unesli více než sto dívek ze střední školy ve státě Borno na severovýchodě Nigérie. Podle svědků přepadli pozdě v noci internát a donutili studentky nastoupit do nákladních aut. Kromě rukojmích odvezli i uloupené jídlo a palivo. Útok mají nejspíš na svědomí příznivci militantní islamistické sekty Boko Haram.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérie, dívka, žena, Afričanka

Nigérie, dívka, žena, Afričanka | Zdroj: Reuters

I když byli na místě vojáci, kteří chránili středoškoláky v době zkoušek, útočníci měli početní převahu. Dva vojáci při přestřelce zemřeli. Ozbrojenci pak zapálili několik domů. Během rozruchu se asi desítce dívek podařilo utéct. Schované v křoví čekaly až do rozednění.

Boko Haram usiluje o vznik islámského státu na severu Nigérie a bojuje proti školství západního typu. Loni na neklidném severovýchodě zavraždili extremisté desítky univerzitních studentů ve spánku a letos v únoru to zopakovali na žácích střední školy.

Pondělní výbuch na předměstí hlavního města už sektě připsal i prezident Goodluck Jonathan. „Uděláme vše pro pokrok naší země, takové akce nás zbytečně posouvají zpátky,“ komentoval útoky prezident.

Pod názvem Boko Haram se podle českého velvyslance v Nigérii Pavla Mikeše skrývá několik kriminálních band, které přepadají vesnice: "Je velmi pravděpodobné, že útok na dívčí školu ve státě Borno provedla zcela jiná skupina než útok v Abudži. Je pravděpodobné, že to byly dvě různé skupiny, které se skrývají pod všeobecným názvem Boko Haram."

Od ledna přes 1500 obětí

Při bombovém útoku na autobusovém nádraží nedaleko nigerijského hlavního města Abudža zahynulo přes 70 lidí, přes 120 dalších utrpělo zranění. Útočníci udeřili v době ranní špičky, když byla zastávka plná lidí.

Sebevražedný atentátník podle očitých svědků narazil vozem naloženým trhavinami do zaparkovaných autobusů. Výbuch zanechal v zemi téměř metr a půl hluboký kráter. Exploze zničila 16 velkých autobusů a 24 minibusů, jejichž palivové nádrže způsobily následné výbuchy.

Sekta Boko Haram bojuje proti centrální vládě už od roku 2009. Podle zprávy Amnesty International si její útoky vyžádaly od začátku letošního roku nejméně 1500 obětí. Asi 250 tisíc civilistů pak bylo nuceno opustit své domovy.

Příslušníci sekty se pohybují po velkých skupinách, početně proto často převýší policisty nebo vojáky. I když je Boko Haram islamistickou organizací, většina obětí útoků jsou muslimové.

Negramotnost a růst populace

Problémy Nigérie zdaleka neodrážejí jen rozdělení na muslimskou a křesťanskou polovinu, obrovské jsou sociální rozdíly. Na jihu jsou regiony, kde přes 90 procent žen umí číst a psát, zatímco na severu zase oblasti s podobným poměrem negramotných Nigerijek.

Nigérii navíc hrozí populační exploze. Podle některých prognóz by mohla mít do roku 2100 až miliardu obyvatel.


Zvětšit mapu

Jan Prokeš, krw, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme