Plzeň opravila mimořádně cenný interiér Adolfa Loose. K vidění bude tento pátek

Plzeň zrekonstruovala první z cenných interiérů Adolfa Loose. Byt na Klatovské třídě 12 restaurátoři uvedli do stejné podoby, jakou mu dal světoznámý architekt už ve třicátých letech minulého století. Ve městě se opravují i další Loosovy interiéry. V příštím roce budou jedním z hlavních lákadel Plzně, Evropského hlavního města kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrekonstruovaný Loosův  interiér  na Klatovské 12 v Plzni

Zrekonstruovaný Loosův interiér na Klatovské 12 v Plzni | Foto: Václav Šváb, Plzeň 2015

Po více než deseti letech úsilí dokončilo město společně s památkáři první z historických interiérů světoznámého architekta Adolfa Loose. Byt na Klatovské nabídne návštěvníkům jídelnu a obývací pokoj vybavený replikami nábytku tak, jak jej navrhl sám Loos.

„Interiér Klatovská 12 je jeden z vůbec nejvýznamnějších Loosových interiérů a já mám velkou radost, že se nám ho teď podařilo kompletně zrekonstruovat. Tento interiér bude k dispozici návštěvníkům, bude součástí prohlídkových tras.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrekonstruovaný Loosův interiér se v Plzni zajímal redaktor Adam Vlček

„Loosových interiérů je po Plzni několik a právě Klatovská 10 bude jednou z takových perel celého prohlídkového okruhu,“ je přesvědčený primátor Martin Baxa z ODS.

Loos v Plzni navrhl celkem 15 interiérů. Podle Karla Zocha z památkové péče magistrátu je ale prakticky nemožné všechny byty uvést opět do původního stavu.

„V různých stupních poškození se zachovalo 8 interiérů z 15, ale v některých případech se jedná opravdu třeba pouze o jednu místnost nebo část jedné místnosti. V jiných případech je toho relativně hodně. Interiér v Klatovské ulici číslo 110, což je pravděpodobně poslední Loosova realizace, tak tam se zachovalo asi 15 místností,“ popisuje Zoch.

Renovace dalšího Loosova bytu v Bendově ulici bude dokončena před Vánoci. Během příštího roku chce město podle Martina Baxy spustit prohlídkové trasy jednotlivými interiéry. Ty budou zároveň jedním z hlavních lákadel Plzně 2015.

Zrekonstruovaný Loosův interiér na Klatovské 12 v Plzni | Foto: Václav Šváb, Plzeň 2015

„My bychom rádi do toho loosovského projektu zapojili dům Klatovská 110, který je unikátní svým vnitřním uspořádáním. V řádu několika málo měsíců se dokončí kompletní rekonstrukce bytu Bendova 10 a zájem o zapojení do prohlídkového okruhu projevil také pan Michal Brumel, který je majitelem jednoho z významných loosovských domů v Plzni.“

„Takže určitě bude v rámci prohlídky co nabídnout,“ dodává primátor.

Málokdo ví, že do Plzně se dostal Loos spíše náhodou, a to ještě v době, kdy nebyl slavný.

„První návrh byl pro investory, kteří se jmenovali Hiršovi. Byl navržený v Plachého ulici číslo 6 už v roce 1907, což bylo velmi vzácné, protože Loos byl tehdy začínajícím architektem. Hiršovi se s Loosem seznámili ve Vídni u svých příbuzných a pozvali ho sem v roce 1907 na návštěvu.“

„A protože Loos byl člověkem, který velmi rád cestoval, rád se účastnil různých společenských setkání, tak to pozvání do Plzně přijal. Bohužel z toho interiéru, který v roce 1907 navrhl, se nezachovalo prakticky vůbec nic. Je zachovaný pouze trámový strop nad částí jídelny - i tak se jedná o vzácnou věc,“ hodnotí jeden z interiérů Karel Zoch.

Lidé mohou do bytu nahlédnout v pátek, kdy bude přístupný v rámci Mezinárodního dne památek.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme