Odbory navrhují zavést pro živnostníky od 150 tisíc obratu minimální tisícikorunovou daň

Odbory navrhují zavést pro živnostníky od určitého obratu minimální daň. Tisícikoruna měsíčně, kterou by podnikatelé platili, by měla zvýšit příjmy státu. Na schůzce o tom jednali předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Konkrétní závěr však schůzka nepřinesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

O tom, kdo by tisícikorunovou měsíční daň platil, by podle Bohumíra Dufka rozhodoval obrat.

„My jsme řekli: do 150 tisíc obratu by se neměly platit daně žádné, nad 150 tisíc obratu minimální daň ve výši tisíc korun. Bez toho, aby se jakýmkoli způsobem měnily paušály nebo se měnil přímo zákon,“ uvedl Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu na minimální daň pro živnostníky mluvili předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda

Státnímu rozpočtu by podle odborů tato změna přinesla deset miliard korun.

Předsedovi Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky Karlu Havlíčkovi se návrh nezamlouvá. Podle něj by měli podnikatelé platit daň jednou ročně.

„Každý má právo si za ten rok udělat určitý výsledek a z toho něco odvést. Není mi jasné, proč někdo říká, že to má být měsíčně – to je úplně mimo jakoukoli mísu – a ani nechápu, jakým způsobem by se to ve finále technicky dělalo,“ řekl Havlíček.

Návrh zkritizoval i předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Označil ho dokonce za „úchylný“.

„Jak může někdo postihovat živnostníka, který v podstatě nic nechce. Bude platit minimální daň, i když nic nevydělá? Kde to jsme? Princip daně je, že vydělám a z toho zaplatím daň,“ zlobil se Danda.

Podle Dufka je však živnostník, který nemá žádný výdělek, pravděpodobně divný živnostník.

Bohumír Dufek | Foto: Filip Jandourek

„Nebo prostě podniká a neuvádí všechny své příjmy do daňového přiznání. Všichni to známe – většinou se nás živnostníci ptají, jestli to chceme na fakturu, nebo bez faktury,“ podotkl Dufek.

Podle něj také neplatí argument, že živnostníci po státu nic nechtějí. I oni by se prý měli podílet třeba na nákladech na školství, armádu či policii. „To není možné, aby bylo placeno jenom z daní zaměstnanců,“ řekl Dufek.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová se k výsledku jednání s odbory nechtěla vyjádřit. Českému rozhlasu v SMS napsala, že „je to zvláštní jednání, které těžko komentovat“. Žádná dohoda se tak zřejmě nerýsuje. Příští schůzka bude v červnu.

Zvýšení příjmů od živnostníků je jedním z cílů současného vedení ministerstva financí. Šéf resortu Andrej Babiš dal už dříve najevo, že cestou by mohlo být omezení výdajových paušálů.

Toho se řada živnostníků obává. Nejběžnější, šedesátiprocentní paušál využívá asi 300 tisíc podnikatelů. Změny by zkomplikovaly život hlavně účetním, automechanikům, finančním poradcům nebo jazykovým lektorům.

Vladimír Kroc, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme