Letní tábory se rychle plní. Mnohé jsou už zcela obsazené

Jestli se zamýšlíte nad tím, jak zpestřit své ratolesti letní prázdniny, a uvažujete i o nějakém táboře, dlouho neváhejte. Termíny se rychle plní a na mnoha místech už mají úplně obsazeno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský tábor v Žimrovicích na Opavsku

Dětský tábor v Žimrovicích na Opavsku | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Kdo zaváhá, nemá nic - platí i v případě letních táborů. Rychleji než příměstské se plní ty pobytové, a největší zájem je u těch organizací, které s dětmi celoročně pracují. Potvrzuje to oddílová vedoucí z pionýrská skupina Mír Dagmar Čechová.

„Tábor na letošní léto už máme plně obsazený. Přihlášky většinou dáváme v únoru našim členům s tím, že když nenaplníme kapacitu našimi členy, nabízíme potom přihlášky veřejnosti. A letos nezbylo volné místo, které bychom nabídli,“ říká Dagmar Čechová.

A volných táborových míst rychle ubývá i v Domě dětí a mládeže Domino v Domažlicích, přikyvuje ředitelka Kamila Bendová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je to s obsazeností letních táborů, zjišťovala Martina Klímová

„Ano, určitě. Letos nabízíme pět táborů, z toho jeden pobytový, který pořádáme v Mrákově. Ten už je úplně obsazený. Na sportovním příměstském táboře máme posledních pět volných míst a věříme, že určitě všechny příměstské tábory obsadíme,“ doplňuje Kamila Bendová.

Také ve Středisku volného času dětí a mládeže v Plzni je podle zástupkyně ředitele Marie Platzké- situace podobná.

„Pobytové tábory už máme téměř obsazené, na ty příměstské se děti hlásí a jsou teď hodně žádané. Takže asi z poloviny kapacity už jsou naplněné.“

Pro menší děti spíše příměstské tábory

Příměstské tábory jsou přitom vhodné spíše pro menší děti, kterým se po rodičích stýská a delším odloučením od rodiny by trpěly.

„Mají zajištěný program od osmi hodin do pěti, jedou na různé výlety, chodí do přírody. Celý den si hrají a maminky tak mají postaráno o hlídání,“ vysvětluje pionýrská vedoucí Dagmar Čechová.

Svoje výhody má, pokud jedou společně na tábor děti, které se celý rok znají z oddílu. „Výhoda je právě v tom, že tam mají kamarády, nejsou tam tak osamocené a prostě více si troufnou; nebrečí tolik po mamince.“

„Program můžeme přizpůsobit tomu, jak ty děti známe; víme, co zvládnou, a můžeme je na ten program připravovat. Takže když máme naplánovanou celotáborovou hru a víme, že tam děti budou používat morseovku, tak se morseovce věnujeme v oddílech, aby ji už na táboře uměly.“

Ale i pobytové tábory, kde se děti dopředu neznají, mají podle Marie Platzské své kouzlo.

„Jsou v přírodě, v kolektivu, také si něco vyzkouší, nějakou noční hru. Večer můžou sedět u táboráku, takže tam ta výhoda je zase taková romantická,“ říká Marie Platzská.

Výběr tábora konzultovat s dětmi

A čeho by si rodiče měli při výběru letního tábora všímat? „Určitě by to mělo být pedagogické vedení, čili s kým se dítě na tábor vypraví, jací to budou lidé, jaké tam bude zaměření. Čili pokud dítě baví jazyky, vyberou jazykový tábor, pokud ho baví sport, vyberou sportovní.“

„A hlavně taky, v jakých to bude podmínkách. Aby dítě bylo na táboře spokojené a odváželo si z tábora super zážitky,“ radí Kamila Bendová.

A výběr letního tábora by rodiče v každém případě měli konzultovat s dítětem a proti jeho vůli ho nikam nenutit.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme