Pavouci nemají šanci. 'Rychlá rota' v karvinském kostele vycídí každý roh

Místo kadidla se karvinským kostelem šíří vůně saponátu. Skupinka žen z místní farnosti se pustila do velkého úklidu svatostánku před největšími křesťanskými svátky - Velikonocemi. Na pavouky a pavučiny mají dokonce speciální smeták, kterým vymetou nečistoty i ze vzdálených koutů kostela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích | Foto: Noemi Fingerlandová

„Tam je pavučina. Normálně bych na to nedosáhla, takže si pomáhám,“ ohání se moderním mopem 64letá paní Želmíra. „Pavouci nám neutečou,“ ujišťuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V karvinském kostele natáčela předvelikonoční úklid Andrea Čánová

„Mám z toho radost, že je tady taková parta. Říkáme jim ‚rychlá rota‘. Vždycky naběhnou a snaží se dát všechno do pořádku, aby to svítilo,“ říká karvinský farář Daniel Vícha.

„Vždycky žasnu, co to jejich ženské oko dokáže vidět, i to, co nám běžně uniká. Vždycky vidí, kde je nějaká šmouha, a hned po ní jdou, jakmile ji spatří,“ popisuje.

Květiny, které zbyly z pohřbů, aranžuje v kostele 76letá paní Josefa. „Už nepracuji asi 15 let,“ svěřuje se. Lavice, lustry, podlahy i oltář uklízí asi desítka místních farníků.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Andrea Brtníková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme