Proruští aktivisté údajně pronikli na letiště v Doněcku, prý ale funguje normálně

Proruští aktivisté pronikli na letiště v Doněcku. Tvrdí to ukrajinská agentura UNIAN. Podle zaměstnanců ale letiště funguje v běžném provozu. Ukrajinská policie v Mariupolu mezitím propustila část lidí, které zadržela během nočního útoku na tamní základnu. Zemřeli při něm 3 separatisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proukrajinská demonstrace studentů se dnes konala také v Luhansku na východě země

Proukrajinská demonstrace studentů se dnes konala také v Luhansku na východě země | Zdroj: Reuters

V Doněcku také demonstrují příznivci proukrajinských sil. Nad hlavami shromáždění rozvinuli obrovskou modrožlutou ukrajinskou vlajku.

Na demonstraci na podporu jednotné Ukrajiny z tribuny vystupují lidé, kteří jsou proti federalizaci a odpojení východu země.

Z doněckého letiště přicházely v průběhu dne zprávy o tom, že se tam skupina proruských aktivistů pokusila obsadit část letiště, tyto zprávy se ale nepotvrdily.

Tři proruští ozbrojenci zahynuli při útoku na ukrajinská kasárna v Mariupolu

Číst článek

Mezinárodní letiště funguje v normálním, běžném provozu a zdá se, že zatím ani v parku, kde se demonstruje a který hlídají stovky policistů, nedochází k žádným incidentům.

Proruští ozbrojenci převzali už ve středu kontrolu nad radnicí v Doněcku. Kolem budovy vybudovali barikády a požadují referendum, které oblasti zajistí větší autonomii. Už dříve separatisté obsadili i místní policejní stanici a sídlo gubernátora.

Na Ukrajinu nesmí muži od 16 do 60 let

Ukrajina se mezitím kvůli napětí na východě země rozhodla omezit přístup Rusů na své území. Muži ve věku od 16 do 60 let smí na Ukrajinu jen ve výjimečných případech.

Informaci oznámila ruská letecká společnost Aeroflot. Ukrajinské úřady později upřesnily, že se opatření netýká jen letecké, ale i pozemní dopravy.

Rusové ve vymezeném věku budou do země moci cestovat jen za příbuznými nebo na pozvání konkrétního člověka či firmy. Moskva od Kyjeva požaduje okamžité vysvětlení a podle ministerstva zahraničí zvažuje, že zavede odvetná opatření.

Na dnešní ženevské schůzce o Ukrajině se ale její účastníci shodli na nezbytnosti mírového řešení krize. Po skončení jednání to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Shoda podle něj byla i v tom, že klíčovou roli musí sehrát sami Ukrajinci a že v zemi musí začít široký národní dialog. Spojené státy i Evropská unie chtějí podle Lavrova s Moskvou o Ukrajině dále jednat.

Separatisté ve městech Doněcké oblasti obsazují klíčové úřady | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme