Pařížská zoo se po šestileté rekonstrukci otevřela veřejnosti. Láká hlavně na žirafy

Paříž má po šesti letech znovu velkou zoologickou zahradu. Díky rekonstrukci, která vyšla na sto sedmdesát milionů eur, mohou návštěvníci obdivovat tisícovku zvířat. Hlavním lákadlem jsou žirafy. Jsou nejvíce vidět a také nejvíce pamatují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská zoo láká zejména na žirafy, které přežily rekonstrukci v provizorním pavilonu

Pařížská zoo láká zejména na žirafy, které přežily rekonstrukci v provizorním pavilonu | Zdroj: Reuters

Šestnáct žiraf přežilo šestiletou rekonstrukci zahrady. Byla to jediná zvířata, která zůstala v zahradě v improvizovaném pavilonu. Ostatní musela zoo opustit a našla útočiště v různých zoologických zahradách po celé Evropě.

Kdo si chce vyrazit v Paříži do zoo, musí až na samý východ města, do parku Vincennes.

Zahrada je poprvé po šesti letech otevřena, a to právě o tomto víkendu. Návštěvníků jsou tisíce. Většina z nich se netají spokojeností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstruovanou pařížskou zoo navštívil spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd

„Přišli jsme dnes záměrně. Chtěli jsme tu totiž být hned první otevírací den, mělo to pro nás velký význam. A jak se nám tu líbí? Jsme spokojeni, největší dojem na nás dělají žirafy,“ říká jedna z Pařížanek.

Mnozí si pochvalují uspořádání zahrady a poměrně snadný přístup i pro mladé maminky. „Ke všem pavilonům se dostaneme i s kočárkem. Navíc v týdnu tu bude méně lidí, takže si zvířátek více užijeme. Budeme sem s dětmi chodit častěji,“ ujišťuje mladá paní z pařížského předměstí.

Zahrada je mnohem citlivější ke zvířatům. Cílem rekonstrukce bylo vytvořit jim prostor. Jsou to tedy spíše lidé, kdo se musí občas pohybovat v úzkých koridorech.


Bienvenue au Zoo de Paris by mnhn

Impozantní jsou pak zejména voliéry různých ptáků. Je jich tu celkem sedmdesát čtyři a oči přecházejí zejména z pestrobarevných papoušků.

„Nejzajímavější jsou tu exotická zvířata a samozřejmě žirafy, ty jsou impozantní. Já mám ale slabost pro tapíry,“ říká paní z Roeunu.

Na straně druhé tu však bude návštěvník marně hledat některá zvířata. Není tu pro ně dost místa. Platí to zejména o slonech, kteří byli před rekonstrukcí jedním ze symbolů zoologické zahrady a teď byli zapůjčeni na různá evropská místa. A pak tu chybí také medvědi. A nejen oni.

„Je to tady hezké, ale postrádám tu spoustu zvířat,“ říká návštěvník z Rouenu.

Dalším problémem je pak také poměrně vysoké vstupné. To základní je 22 eur, takže pro čtyřčlennou rodinku se výlet do zoo hezky prodraží.

Každý si tu ale nakonec najde, co se mu líbí.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme