Velký pátek zavírá v Německu i Francii drtivou většinu obchodů

Velký pátek je jedním z největších svátků evangelické i katolické církve. V Německu je státním svátkem stejně jako Velikonoční pondělí. Zavřeno mají nejen obchody. Také ve Francii je dnes většina obchodů zavřených, ale najdou se výjimky. V provozu zůstává mimo jiné několik pekáren nebo obchody s arabskými majiteli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na procházce Neuköllnem si spíše než jako v Berlíně připadáte jako v Istanbulu

Na procházce Neuköllnem si spíše než jako v Berlíně připadáte jako v Istanbulu | Foto: Klára Stejskalová

Německé supermarkety, nákupní galerie i velké řetězce mají dnes zatažené rolety. Pokud by někdo potřeboval něco dokoupit, má šanci pouze na nádraží, v malých kioscích nebo u benzínových pump. V Berlíně se dá také vyrazit na Velikonoční trhy.

Pro Němce však nejsou zavřené obchody žádnou zvláštností, s výjimkou pár dní v roce to platí pro každou neděli.

Rozdíl je v tom, že na Velký pátek, který má pro křesťany mimořádný význam, zůstávají zavřené i diskotéky, hudební bary nebo herny.

Arabští obchodníci mají otevřeno stále

Ve Francii se ani během svátků život úplně nezastaví. Podle zákona musí mít v každém obvodu otevřeno alespoň několik pekáren, jejichž otevírací doby jsou koordinovány s těmi dalšími, takže i ve svátek je nějaká určitě otevřená.

Dalším zákonem je to, že obchody mohou být ve svátek otevřeny i v takzvaných turistických zónách - to platí zejména pro Paříž.

Záchranou jsou rovněž obchůdky s většinou arabskými majiteli, které mají otevřeno každý den dlouho do noci. Ani svátky - a už vůbec ne katolické - pro ně nejsou důvodem k tomu, aby své obchody zavřeli.

Během svátků si v některých stáncích, především dopoledne, mohou lidé koupit i noviny.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, Klára Stejskalová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme