Akademie věd představí novou strategii, chce více spolupracovat s průmyslem

Akademie věd chce více spolupracovat s průmyslem. Svou novou strategii představí na dnešním zasedání Akademického sněmu. Podle předsedy Akademie Jiřího Drahoše by se instituce měla zaměřit na ty obory, kde je poptávka po inovacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fyzikální ústav Akademie věd ČR

Fyzikální ústav Akademie věd ČR | Foto: Filip Jandourek

„Typickým programem, který můžu zmínit, je regenerativní medicína, tkáňové inženýrství, kde je řada spolupracujících partnerů, od lékařských fakult univerzit, až po firmy, které se zabývají disciplínami kolem tkáňového inženýrství, medicinální chemie a tak dále,“ upřesnil Drahoš.

Zároveň je také přesvědčený, že by Akademie věd měla dostávat více státních peněz. Na dnešním zasedání Akademického sněmu předloží zprávu o hospodaření instituce za loňský rok.

Ze státních peněz pokryla Akademie věd třetinu svého rozpočtu. To je podle Drahoše málo. Například v sousedním Německu neuniverzitní výzkumné instituce dostávají od státu až 85 procent svých celkových prostředků.

„Pro nás je klíčové to, aby skutečně institucionální příspěvek, to znamená to, co dostáváme od státu. Do jisté míry také spoléháme na programové prohlášení vlády, ve kterém se uvádí, že by měl vzrůst podíl institucionálního financování oproti účelovému,“ řekl Drahoš.

Akademický sněm dnes bude také volit své členy na následující čtyři roky.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme