Počet živnostníků bez odborného vzdělání roste, řemeslům chybí podpora

Odbornost některých českých řemeslníků klesá. Podle průzkumu Asociace malých a středních podnikatelů mezi tisícovkou živnostníků je hlavním důvodem malá podpora řemesel. A situaci prý nepomáhají ani stávající zákony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy asociace Karla Havlíčka je hlavním problémem to, že stát vytvořil pseudoliberální systém, ve kterém může začít podnikat prakticky kdokoli i bez potřebné odbornosti.

„Musí existovat určité minimální bariéry ve smyslu kvalifikace. Hrozí nám to, že když každý bude chtít dělat třeba kamnáře bez jakékoli kvalifikace, tak prostě kamna nebudou kvalitní. Nehledě na to, že to může mít vliv na bezpečnost,“ podotkl Havlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu Asociace malých a středních podnikatelů přiblížil její předseda Karel Havlíček

Průzkum zkoumal nejen názory samotných řemeslníků, ale i spotřebitelů. A v tomto ohledu podle Karla Havlíčka přinesl pozitivní zjištění.

„U spotřebitelů panuje nikoli absolutní spokojenost, ale poměrně vysoké sympatie vůči řemeslu. Lidé stále vnímají to, že řemeslo je nesmírně důležité a že se bez něj nedá obejít. V regionech má řemeslo šanci stále růst, to je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí jít na učňovské obory,“ míní Havlíček.

Zároveň upozornil, že poměrně vysoké sympatie vůči řemeslu mezi veřejností jsou v rozporu s tím, jak se k živnostníkům staví politici a státní úředníci. Asociace proto založila na obranu drobných živnostníků platformu Fandíme řemeslu, která sdružuje deset klíčových cechů.

„Chceme začít měnit živnostenský zákon, chceme začít vytvářet určité bariéry, chceme začít určité živnosti posouvat do role, že tam bude nutná určitá kvalifikace, a chceme intenzivně působit marketingově na spotřebitele,“ nastínil Havlíček.

Jak lidé hodnotí práci českých řemeslníků | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme