Za potopený trajekt Sewol zřejmě může nezkušený kormidelník, který loď řídil ve chvíli nehody

Jihokorejští potápěči se dnes poprvé dostali do obytných částí potopeného trajektu Sewol. Objevili tam tři mrtvé. Jejich těla se jim ale nepodařilo vytáhnout. Záchranné práce totiž komplikují silné podmořské proudy a špatné počasí. Kapitána potopené jihokorejské lodi Sewol už zatkla policie. Národní tragédii sleduje a prožívá celá země. Při nehodě zemřelo 32 lidí, tři stovky dalších jsou pohřešované, 174 lidí se podařilo zachránit. Na palubě bylo více než 476 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Korea stále pohřešuje více než 270 lidí z trajektu Sewol. Loď se potopila ve středu

Jižní Korea stále pohřešuje více než 270 lidí z trajektu Sewol. Loď se potopila ve středu | Foto: Kateřina Procházková

V moři je přes 650 potápěčů – armádních i civilních. Poprvé se jim podařilo dostat do třetího, obytného patra lodi, kde desítka potápěčů objevila tři těla.

Jeden z vyšetřovatelů dnes také poprvé promluvil o možné příčině potopení trajektu – může za to s největší pravděpodobností nezkušený kormidelník, který zastupoval kapitána a nezvládl v silných proudech řídit loď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranné práce řídí koordinátoři z přístavního města Mokpo, kde natáčela i asijská zpravodajka Kateřina Procházková

Záchranáři stále pumpují do lodi vzduch a přidávají na loď vzduchové kapsy, které by ji měly držet, aby neklesala na dno moře. Přesto se ale loď stále potápí, odhaduje se, že už klesla o 10 metrů pod hladinu.

Záchranáři se také připravují na vytažení plavidla jeřáby, které už jsou v přístavu na ostrově Jindo.

Vyšetřovatelé nehody jihokorejského trajektu stále pohřešují 270 lidí, především studentů. Ti lodí cestovali na školní výlet do oblíbené turistické destinace na ostrově Jeju.

Kapitána potopené jihokorejské lodi Sewol zatkla policie. Devětašedesátiletý I Čun-sok se za neštěstí omluvil a vysvětlil, proč otálel s evakuací lodi:

Potopený trajekt prohledává na 650 potápěčů | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

"Vydal jsem příkazy ohledně trasy, odešel do kajuty a pak se to stalo. Proud byl velice silný a voda ledová. Pomyslel jsem si, že kdyby lidi neuváženě opustili loď, proud by je mohl strhnout. Tehdy nebyl nablízku žádný jiný člun, ani záchranáři.“

Spolu s dalšími dvěma členy posádky půjde před soud kvůli zanedbání povinností a porušení námořního práva. Hrozí jim nejméně pět let vězení až doživotí.

„Pobřežní stráž v počátku odhadovala, že na trajektu cestovalo 475 lidí. Počet těch, kteří se zachránili, tak byl 179. Nyní ale bohužel zjistili, že počet lidí na palubě byl 476 a počet zachráněných je 174,“ řekl jeden z úředníků jihokorejské pobřežní stráže Lee Pyung-Hyun.

„Je to strašné neštěstí. Jsou to naše milované děti, které jsou v ohrožení. Situace je vážná, záchrana nepokračuje tak, jak by měla. Rodiny pohřešovaných jistě trpí. Všichni jen doufáme, že co nejvíce lidí bude ještě zachráněno,“ říká paní Han, která stejně jako miliony dalších Jihokorejců sleduje pátrání a záchranné práce po nehodě trajektu u ostrova Čingdo.

Jižní Korea stále pohřešuje více než 270 lidí z trajektu Sewol. Loď se potopila ve středu | Foto: Kateřina Procházková

Doplňuje ji mladý Kim Kwon-ok, který se přišel s přáteli podívat na pobřeží Žlutého moře, odkud záchranné práce armáda koordinuje:

„Je to velmi vážná situace a je obtížné a stresující ji sledovat a čekat, co se dál stane. O život přišlo tolik mladých studentů. My jsme tady v Mokpo tento týden kvůli práci a je to opravdu smutné. Speciálně proto, že mnoho lidí mohlo být vlastně zachráněno. Kvůli nezodpovědnosti posádky ale přišli o život.“

S jeho slovy souhlasí i další Jihokorejci. Pozdní evakuace a zavádějící rozkazy uvěznili v potápějící se lodi skoro tři stovky lidí.

Jižní Korea stále pohřešuje více než 270 lidí z trajektu Sewol. Loď se potopila ve středu | Foto: Kateřina Procházková

Rodiče a blízcí obětí podléhají smutku a depresím. Včera spáchal sebevraždu zástupce ředitele školy, odkud většina děti pocházela a dnes se zde na ostrově Džindo oběsil jeden z učitelů.

Jihokorejská média o události informují 24 hodin denně. Jde o národní tragédii, kterou prožívá celá země velmi slině. Lidé také vytvořili speciální web, na kterém se snaží povzbudit pozůstalé i blízké pohřešovaných.

Jižní Korea stále pohřešuje více než 270 lidí z trajektu Sewol. Loď se potopila ve středu | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme