Při útoku neznámých ozbrojenců na východě Ukrajiny zemřel nejméně jeden člověk

Velikonoční příměří na východě Ukrajiny narušila noční přestřelka na barikádě u města Slavjansk. Podle oficiální policejní verze na místě zůstali tři mrtví a tři zranění. Proruští aktivisté obviňují z útoku ukrajinské nacionalisty. Ti se brání a namítají, že šlo o provokaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský separatista hlídkuje nedaleko kontrolního stanoviště, kde došlo k přestřelce (Ukrajina, Slavjansk)

Proruský separatista hlídkuje nedaleko kontrolního stanoviště, kde došlo k přestřelce (Ukrajina, Slavjansk) | Zdroj: Reuters

Všichni mrtví byli proruští separatisté z řad obrany takzvané Doněcké lidové republiky, kteří teď Slavjansk kontrolují.

Ke kontrolnímu stanovišti na vjezdu do města přijela v noci čtyři auta. Z nich podle doněcké oblastní policie vyskočili neznámí útočníci a začali střílet. Po divoké přestřelce naložili ozbrojenci své zraněné a možná i mrtvé a odjeli. Dva vozy během incidentu shořely.

Zprávy o počtu obětí se od počátku rozcházely. Ukrajinské ministerstvo vnitra mluvilo o jednom mrtvém, ruská televize Rossija 24 hlásila pět obětí a agentura Reuters měla informace o dvou zabitých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti přináší zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Není stále jasné, kdo za útokem stál. Obě strany se obviňují navzájem.

Ve dvou zajištěných autech prý našla proruská domobrana předměty se symbolikou západoukrajinské radikální organizace Pravý sektor, dolarovou bankovku a údajně také bojové prostředky – plastickou trhavinu, dýmovnice, přístroje pro noční vidění a fotografie pořízené z letadla nebo satelitu.

Mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadskij ovšem mluví o provokaci ze strany ruských speciálních jednotek. Také ukrajinská tajná služba a ministerstvo vnitra se domnívají, že incident byl zinscenován. Přestřelka měla údajně dokázat, že Ukrajina nehodlá odzbrojit nelegální skupiny.

Na útok ostře reagovalo ruské ministerstvo zahraničí. V prohlášení se píše, že Rusko je pobouřeno provokací bojovníků takzvaného Pravého sektoru. Považuje to za porušení dohod ze Ženevy. Ukrajinská policie případ vyšetřuje.

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Český rozhlas, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme