Podle Zemana by projekt Východního partnerství mohl přispět ke snížení napětí na Ukrajině

Podle prezidenta Miloše Zemana hrozí na Ukrajině občanská válka, nebo zahraniční invaze. Řekl to při dnešním zahájení dvoudenního summitu Východního partnerství v Praze. Projekt pro sblížení šesti postsovětských republik s Evropskou unií funguje už pět let a podle Zemana by mohl být v konfliktu na Ukrajině prostředníkem mezi ní a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plenární zasedání summitu Východního partnerství v Praze (24. dubna 2014)

Plenární zasedání summitu Východního partnerství v Praze (24. dubna 2014) | Zdroj: ČTK

„Jedna z možností, která může být předmětem naší diskuse, je nabídka Východního partnerství na zprostředkování dobrých služeb. Nabídka, kterou by ovšem musely přijmout obě strany a která nemůže být jakýmkoli způsobem vynucována," řekl prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle prezidenta Zemana by mohl být projekt Východního partnerství v konfliktu na Ukrajině prostředníkem mezi ní a Ruskem

Summit Východního partnerství není podle něj automatickým předvstupem do unie.

„Východní partnerství bychom podle mého názoru měli chápat jako součást politiky dobrého sousedství. Není to nutně žádná přípravka do Evropské unie.“

Do projektu Východního partnerství EU se v roce 2009 během českého předsednictví v unii zapojily kromě Ukrajiny také Bělorusko, Moldavsko, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžán.

Cílem programu je rozšířit spolupráci EU s těmito postsovětskými republikami a nabídnout jim možnost politického a hospodářského sblížení s unií.

K jednáním o výsledcích prvních pěti let fungování tohoto projektu a jeho budoucnosti přijeli do Prahy prezidenti většiny účastnických států programu a šéfové států dalších zemí střední a východní Evropy.

Účastníci pražského dvoudenního summitu Východního partnerství | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme