Nejvyšší soud zpřísnil definici 'většího než malého' množství drog

Nejvyšší soud nově stanovil, jaké množství drog má policie a justice považovat za větší než malé. U marihuany a pervitinu zavedli soudci oproti dosavadní praxi přísnější metr. Zdůvodnili to zvýšením počtu uživatelů a rozvojem velkovýroby. Čísla jsou ovšem orientační a podle soudu je nutné zohledňovat další okolnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pojem „větší než malé“ množství se objevuje v několika paragrafech trestního zákoníku. Od interpretace pojmu se odvíjí kriminalizace držení různých omamných látek. Donedávna upravovalo hraniční hodnoty vládní nařízení, které ale zrušil Ústavní soud.

Podle Nejvyššího soudu se má obecně považovat za větší než malé takové množství, které vícenásobně převyšuje běžnou dávku obvyklého konzumenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

„Je třeba zohlednit, zda šlo o prvokonzumenta či uživatele těchto látek v pokročilém stádiu závislosti, případně i jiné skutečnosti ovlivňující míru ohrožení života nebo zdraví uživatele,“ upozornil mluvčí soudu Petr Knötig.

Nejvyšší soud sestavil za pomoci mnoha institucí z oblasti justice, protidrogové prevence a zdravotnictví tabulku, která u každé drogy uvádí orientační množství. Při rozhodování ale musí soudy brát ohled také na hodnotu vyjadřující hraniční množství účinné látky v konkrétní droze.

Hranice většího než malého množství
(v závorce minimální množství účinné látky)
Pervitin – 1,5 gramu (0,5 gramu)
Heroin – 1,5 gramu (0,2 gramu)
Kokain – 1 gram (0,54 gramu)
Extáze – 4 kapsle/tablety nebo 0,4 gramu (0,34 gramu)
Marihuana – 10 gramů sušiny (1 gram)
Hašiš – 5 gramů (1 gram)
Zdroj: Nejvyšší soud

Například u marihuany tabulka uvádí 10 gramů konopné sušiny, ta však musí obsahovat více než jeden gram účinné látky THC. Pokud nejsou obě hodnoty překonány, nejde o trestný čin, ale o přestupek.

Soud zvolil přísnější měřítko než starší vládní nařízení, které zmiňovalo 15 gramů sušiny a 1,5 gramu THC, protože přibývá mladistvých uživatelů i velkoobjemových pěstíren.

„Do této trestné činnosti je zapojena především vietnamská národnostní menšina, přičemž nárůst počtu odhalených pěstíren i kvality vyprodukované marihuany je od roku 2007 přímo alarmující,“ zdůraznili soudci.

Podobně postupoval Nejvyšší soud také u pervitinu. Jako větší než malé množství drogy stanovil 1,5 gramu, zatímco starší předpis určoval dva gramy. Původně komunitní charakter výroby pervitinu totiž také z velké části přebírají organizované skupiny a droga se stává exportním artiklem na černém trhu.

„Myslím si, že takhle je to rozumné. Takto jsme zůstali v linii dekriminalizace uživatelů, tedy nemocných lidí, a zároveň to stále dává jasný signál, že ostatní nakládání s drogami není legální. I to nižší množství není legální, není pouze trestné,“ reagoval na rozhodnutí soudu národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Odborníci mají výhrady

Primář protialkoholního oddělení brněnské psychiatrické léčebny Jiří Pokora považuje pevně stanovenou hranici za nesmysl. Závislý člověk totiž potřebuje vyšší dávku drogy než prvouživatel.

„Tato dávka se radikálně liší. U marihuany a pervitinu to není až tak výrazné, ale u opiátů může jít třeba o desetinásobky,“ vysvětlil s tím, že u každého obviněného by se měl proto dělat znalecký posudek.

Podle ředitele společnosti Podané ruce Lukáše Hrubého zase povede nová tabulka k větší kriminalizaci uživatelů drog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí Nejvyššího soudu okomentovali ve Večerní publicistice Radiožurnálu ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Už jedna větší rostlina konopí vyprodukuje více než 10 gramů sušiny marihuany. Upřímně si nedovedu představit, že by ten pěstitel více než 10 gramů potom sám nějak zlikvidoval,“ dodal.

„Zdůvodnění, že to je kvůli velkopěstírnám, je samozřejmě úplně mimo mísu. Je to takový kompromis. Na drogové situaci to moc měnit nebude, ale může to poznamenat konkrétního člověka,“ myslí si Ivan Douda z Drop Inu.

ČTK, Vlasta Gajdošíková, Martin Karlík, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme