Zemní plyn na Ukrajinu by mohlo dodávat Slovensko. Fico ale požaduje záruky od EU

Slovensko umožní takzvaný reverzní tok plynu na Ukrajinu, pokud mu Evropská unie dá finanční garance. Řekl to slovenský premiér Robert Fico. Dodávky plynu východním směrem přes Slovensko by snížily energetickou závislost Ukrajiny na Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico | Zdroj: ČTK

Ukrajinský ministr energetiky ale nedávno slovenský kabinet obvinil, že spuštění reverzního toku blokuje. Premiéru Ficovi kvůli tomu telefonoval i americký viceprezident Joe Biden.

„Chceme mít záruku, že když se tak stane a budeme chtít Ukrajině pomoct, někdo nám s tím spojené náklady zaplatí,“ nechal se slyšet Fico

Slovenský premiér pochybuje o platební morálce Ukrajiny. Po Evropské unii požaduje, aby garantovala, že Slovensko dostane zaplaceno jak za případné zpětné dodávky plynu na Ukrajinu, tak za investice, které si vyžádá úprava tranzitního plynovodu pro reverzní tok.

Putin varoval Evropu před možným omezením dodávek ruského plynu

Číst článek

Slovensko bylo v roce 2009 jednou ze zemí, které nejhůře postihlo tehdejší přerušení dodávek plynu z Ruska. Dnes má země možnost čerpat plyn reverzním tokem z Česka i z Rakouska.

Omezením dodávek plynu do Evropy dnes pohrozil ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že pokud Ukrajina včas nezaplatí Rusku dluh za plyn ve výši v přepočtu 34 miliard korun, Moskva by mohla zastavit jeho dodávky do země.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme