Zaorálek se snaží v Číně vyjednat lepší pozici pro exportéry, asijská velmoc je láká

Někteří čeští exportéři očekávají, že by cesta ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Číny mohla usnadnit jejich podnikání na tomto trhu. Čína je pro Česko čtvrtým největším obchodním partnerem po Německu, Slovensku a Polsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína, ekonomika, export (ilustrační foto)

Čína, ekonomika, export (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čínský trh je atraktivní hlavně pro strojírenské firmy. Zajímavý je například i pro plzeňskou Škodu Transportation, která přes dceřinou firmu vyrábí a dodává tramvaje a trolejbusy zhruba do 30 zemí světa.

Poptávku má i do několika čínských měst, na uzavření kontraktů teprve pracuje. Politická podpora na nejvyšší úrovni se prý vždy hodí.

„Čínský trh je vysoce specifický, takže je velmi těžké ho dobývat. Vítáme každou podporu našich exportních aktivit. Každopádně je dobře, že vztahy mezi Českou republikou a Čínou začínají být intenzivnější,“ říká Petr Vízdal ze Škody Transportation.

Nebudeme otevírat otázku samostatnosti Tibetu, ujistil v Číně Zaorálek

Číst článek

Čínské firmy chtějí hodně spolupracovat s evropskými podniky i v oblasti potravinářství nebo zdravotnictví. Příkladem je společnost Linet, která vyrábí zdravotnická lůžka nebo nábytek a matrace pro zdravotnictví. Chystá se na velký vstup do Číny.

V červnu tam podepíše memorandum o obchodní spolupráci mezi největším čínským distributorem léčiv a zdravotnické techniky. Vliv státu je nezbytný i v tomto případě.

Závod Škoda Auto v Kvasinách | Foto: ČTK

„Stát dohlíží na přidělování zakázek, takže je to zcela klíčové. Čili to, co teď pro byznys na nejperspektivnějším budoucím trhu z hlediska velikosti pro export realizuje, je správné, a už to takto mělo být pojaté dříve,“ myslí si šéf společnosti Linet Zbyněk Frolík.

Očekává, že růst byznysu v Asii a především v Číně by mohl do pěti let vzrůst ze dvou až tří milionů eur zhruba na 40 milionů eur. Čína patří mezi největší odbytiště i mladoboleslavské Škody Auto.

S Čínou čile obchodují i jiné evropské země. Některé z nich podepisují i daleko větší kontrakty. Třeba Francie se před dvěma lety dohodla na obchodní spolupráci téměř za 20 miliard eur.

Čínské HDP stále roste

Kvůli dlouhé hospodářské recesi v několika ekonomicky silných zemích v Evropě se podniky obrátily spíše na trhy, které rostou výraznějším tempem, a to je právě případ Číny, druhého největšího hospodářství na světě.

Prohlášení vlády o Tibetu chválí prezident i komunisté. Opozice ho kritizuje

Číst článek

Třeba letos v prvním čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt mezikvartálně o 7,4 procenta. To je sice o tři procentní body méně než v předchozím čtvrtletí, ale o takovém výkonu můžou některé evropské státy jenom snít.

Výrazné poklesy HDP už ale analytici neočekávají. Hospodářská situace se navíc začíná mírně zlepšovat i v Evropě a Americe.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme