NKÚ: Státní exportní pojišťovna dostala miliardy, ačkoli je nepotřebovala

Nejvyšší kontrolní úřad kritizuje Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP. Podle NKÚ požádala v letech 2011 a 2012 o dotaci, ačkoli měla dostatek vlastních prostředků. Potřebu navýšení pojistných fondů navíc podle kontrolorů státní pojišťovna nadhodnotila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že ministerstvo financí vyplatilo státní pojišťovně EGAP v obou letech miliardovou dotaci do pojistných fondů, ačkoli její žádost nesplňovala všechny náležitosti. Navíc prý pochybilo i ministerstvo financí, když nepožadovalo doplnění údajů a dotace rovnou v plné výši vyplatilo.

„EGAP navíc podle zjištění NKÚ měla dost vlastních prostředků a doplnění pojistných fondů ze státního rozpočtu nepotřebovala,“ zdůraznila mluvčí úřadu Olga Málková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Hanžlová

„Všechna zjištění, která NKÚ předložil, prověříme, a následně s naším stanoviskem seznámíme vládu,“ říká za ministerstvo financí Marek Zeman.

Pojišťovna se brání tím, že pro podporu exportu potřebuje mít dostatečnou kapitálovou přiměřenost, takzvaný bezpečnostní poměr.

„Když to zjednoduším, tak pokud EGAP má pojistit export 100 miliard korun, musí mít povinně ve fondech 8 miliard korun. To je ale hranice minimální. EGAP měl v tu dobu bezpečnostní poměr vyšší, ale neznamená to, že dotaci nepotřeboval,“ vysvětluje mluvčí státní exportní pojišťovny Hana Hikelová.

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) je úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z ČR. Byla založena v roce 1992 jako akciová společnost plně vlastněná státem.

EGAP tyto státní prostředky nespotřebovává, ukládá je do pojistných fondů, většinou ve formě státních dluhopisů. Akcionářem pojišťovny je stát.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí. Tedy tam, kde existuje riziko, že za dodávky nedostanou zaplaceno. Loni EGAP uzavřel 157 pojistných smluv a pojistil export přes 63 miliardy korun. O rok dříve to bylo přes 72 miliard korun.

EGAP nedávno čelil vyšetřování protikorupční policie. Kriminalisté se zajímali o pojištění některých velkých úvěrů českých firem, které dodávaly do Ruska nebo do Arménie. Obchody zkrachovaly, partneři neplatili a existovalo podezření, že riziko takových operací bylo předem známé a finančníci ho podcenili.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme