Italské kluby v Evropě zaostávají. Hovoří to o ekonomické i sportovní síle, říká Nedvěd

Není to tak dávno, co patřil italský fotbal mezi nejsilnější v Evropě. V posledních letech ale v klubových soutěžích za vládnoucí trojicí Španělsko, Německo a Anglie znatelně zaostává. Za posledních sedm let hrál finále Ligy mistrů jen Inter Milán a v Evropské lize nebo jejím předchůdci Poháru UEFA chybí italský finalista už patnáctým rokem. Změnit to může Juventus Turín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd s Petrem Kostelníkem na stadionu Juventus

Pavel Nedvěd s Petrem Kostelníkem na stadionu Juventus | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Částečně to může být dané tím, že italské kluby nepřikládají takovou důležitost v pořadí až druhé nejvýznamnější soutěži, která je co do sledovanosti i nabízeného bohatství vedle Ligy mistrů popelkou.

Potíž je ale v tom, že Liga mistrů, které ještě nedávno vládly, začíná být nad síly italských mužstev, a tak pohrdání Evropskou ligou přestává být na místě. V tomto ročníku ani jeden italský tým nepostoupil v Lize mistrů dál než do osmifinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrovni italského fotbalu s Pavlem Nedvědem mluvil Jan Kaliba

„Hovoří to nejen o ekonomické, ale i o sportovní síle současného italského fotbalu. Itálie musí sbírat body alespoň v Evropské lize, i když ambice jsou daleko vyšší. V příštích letech bude chtít italský fotbal promluvit v Lize mistrů daleko víc,“ říká Pavel Nedvěd, který si coby jeden z ředitelů Juventusu Turín ještě může výskat.

Jeho klub je na tom na italské poměry ještě dobře. Když se kolem sebe Nedvěd podívá, vidí nový moderní stadion, který je v klubovém vlastnictví a Juventus, který v Itálii míří za třetím titulem v řadě, se jako jediný ještě drží i v evropské konkurenci.

Nedvěd začínal prvoligovou kariéru v Dukle Praha a bude součástí filmu o slavném klubu

Číst článek

„Ty nejvyšší ekonomické potenciály už v Itálii nejsou, ale jsou v Anglii, ve Španělsku nebo třeba v Rusku. Fotbal se ale dá dělat i tak, jak ho děláme my. Máme platové stropy a držíme vymezené hranice, abychom z nich nevybočili. Dá se vytvořit silné mužstvo, Juventus to dokazuje,“ myslí si Nedvěd.

„Na Ligu mistrů nám sice ještě něco chybí, ale když každý rok dosadíme jednoho nebo dva hráče, tak se ekonomicky silným klubům dá přiblížit,“ podotkl držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu roku 2003.

Fotbalisté Juventusu míří za třetím titulem v italské lize v řadě, v Lize mistrů ale neuspěli | Foto: Reuters

Aby zase byly italské týmy vážným nebezpečím pro nejlepší mužstva ze Španělska, Německa či Anglie, potřebují projít obrozením a Juventus jim může být příkladem.

Třeba tím, že bere vážně i Evropskou ligu, a pokud po úvodní porážce 1:2 zvládne dnešní domácí odvetu semifinále proti Benfice, postoupí do finále jako první italský celek od roku 1999.

„Svými chybami jsme se dostali do Evropské ligy, kde jsme to ale vzali za správný konec. Finále, které se hraje u nás, je pro nás motivací. Zpočátku šlo o motivaci druhořadou, ale čím blíže finále jsme, tím víc ho doma chceme hrát,“ dodal Nedvěd.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme