Ministr Brabec chce přezkoumat studii vlivu rozšíření letiště Vodochody na životní prostředí

Plánované rozšíření letiště Vodochody se komplikuje. Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO přezkoumá studii EIA, které vyhodnocuje vliv stavby na životní prostředí. Rozšíření letiště odmítají starostové okolních měst a obcí. Vadí jim, že se studie schválila, i když v ní je podle nich přes 120 právně nevymahatelných podmínek. Bojí se i nárůstu hluku, prachu a znečištění spodních vod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Vodochody - vizualizace

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

„Je to projekt, který se dotkne kvality života mnoha tisíc lidí a já bych to nechtěl podcenit,“ prohlásil ministr Brabec v České televizi. Už dříve obcím v okolí letiště slíbil, že se projektem bude zabývat. O osudu stavby chce rozhodnout do měsíce.

Letiště Vodochody:
- před sedmi lety ho od státu koupila za téměř 3 miliardy korun společnost Penta,
- patří do skupiny Aero, kterou Penta ovládá,
- mělo by odbavit 3,5 milionu cestujících ročně,
- je určeno pro nízkonákladové společnosti, nepravidelné a privátní lety,
- fungovat by mělo nejdříve v roce 2016,
- jeho rozšíření by mělo stát zhruba 3 miliardy korun.

Krok ministra vítá třeba starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček z hnutí Starostové a nezávislí. Přezkoumání studie je prvním krokem k tomu, aby se letiště Vodochody nerozšiřovalo.

„My jako představitelé starostů a obcí tady jsme samozřejmě zvědaví a napnutí, jak to dopadne,“ řekl Holeček.

S přehodnocením studie vlivu na životní prostředí ale zásadně nesouhlasí generální ředitel letiště Martin Kačur. Obává se, že by se tak stavba mohla zdržovat donekonečna.

„Otevřela by se jakási Pandořina skříňka, kde by se znovu a znovu posuzovaly všechny dnes již uzavřené projekty,“ uvedl už dříve Kačur.

Společnost Penta, která letiště vlastní, by chtěla se stavbou začít už na konci příštího roku.

Tomáš Bystrý, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme