Ministr Chovanec požaduje vysvětlení pátečního zásahu v muslimských modlitebnách

Páteční zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pražských muslimských modlitebnách prověří policejní prezident Tomáš Tuhý. Chce to po něm ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Policisté navíc kvůli akci dostali i několik trestních oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů | Zdroj: ČTK

Podle ministra Milana Chovance je potřeba zjistit, kdo policejní zásah v mešitě nařídil a jestli byl adekvátní. Výsledek by měl policejní prezident říct do týdne.

„Chci jen vědět, jestli policie měla relevantní důvod zasáhnout tímto způsobem a v tuto dobu,“ řekl Chovanec. Dodal, že mu policejní prezident Tomáš Tuhý řekl o několika trestních oznámeních v této věci.

„Policie tedy stejně tu věc šetřit musí. Předpokládám, že proběhne prověrka policejním prezidentem. Samozřejmě je možné, že mi řeknou, že v rámci probíhajícího trestního řízení jsou informace zatím neveřejné, a budu se s tím muset spokojit. Jinak bych tu informaci očekával nejpozději do týdne,“ upřesnil ministr.

Policie minulý týden v pátek zasahovala v budově Islámské nadace v ulici Politických vězňů a v pražských Kyjích, kde se scházejí muslimové. Detektivové tam provedli razii kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii.

Na zásah si oficiálně stěžovala i indonéská ambasáda. Podle diplomatů policie necitlivě narušila hlavní páteční modlitbu. Diplomatická nóta dorazila na ministerstvo zahraničních věcí včera ráno. Policie ale tvrdí, že zásah provedla co nejohleduplněji a s respektem k muslimům.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Jakub Šídlo, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme