Rakousko vydalo do Česka uprchlého Marka Řičáře, známého z kauzy Budišov

Rakousko vydalo do České republiky architekta Marka Řičáře známého z kauzy Budišov. Rakouští policisté ho předali českým v Mikulově. Odsouzený Řičář má jít za dotační podvod a praní špinavých peněz na 6 let do vězení. Tam měl nastoupit už v roce 2011. Po vynesení rozsudku ale zmizel a policie na něj vydala evropský zatykač.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouští policisté předali českým kolegům v Mikulově Marka Řičáře. 2. 5. 2014

Rakouští policisté předali českým kolegům v Mikulově Marka Řičáře. 2. 5. 2014 | Zdroj: ČTK

Řičář v roce 2006 upozornil na takzvaný Péťův gang. Skupina kolem starosty Budišova Ladislava Péti údajně podváděla s evropskými dotacemi a podle státního zástupce kvůli tomu Říčáře vydírali.

Členové skupiny po něm požadovali vydání účetnictví společnosti Bono Publico a chtěli tak získat evropskou dotaci na opravu zámku v Budišově. Řičář byl chvíli zařazený do programu na ochranu svědků, a změnil si proto jméno na Josefa Marka.

„V určitý okamžik jsem se bál, že on si skutečně umí vyřešit cokoliv, včetně odstranění člověka,“ vysvětlil před osmi lety své důvody České televizi.

Soud potvrdil vinu i v další kauze

Soud ale nakonec členy skupiny zprostil viny. Situace se obrátila a do vězení měl jít Řičář. Spolu s dalšími lidmi totiž podle pravomocného rozsudku vymyslel a pomohl zrealizovat plán na vylákání dotace ve výši 15 a půl milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj.

Peníze ale skončily u Řičáře nebo na účtech společností, které ovládal. Řičář však trest nenastoupil a uprchl do zahraničí.

Loni v listopadu pražský vrchní soud potvrdil Řičářovu vinu i v kauze pokusu o další dotační podvod na ministerstvu pro místní rozvoj. Soudce Jan Kadlec se ale spokojil s předchozím trestem.

„Ten trest uložený zdejším soudem ve znění rozsudku Vrchního soudu v Praze v trvání šesti let odnětí svobody nepodmíněně, propadnutí veškerého majetku a zákazu činnosti na dobu pěti let je dostatečný,“ řekl.

Zuzana Petráňová, Tereza Chlubná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme