Manželství je výlučný svazek muže a ženy, mohla by říkat novela slovenské ústavy

Manželství je jedinečný svazek jednoho muže a jedné ženy. Většině poslanců slovenského parlamentu na téhle definici záleží tak moc, že ji chtějí dostat rovnou do ústavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba

Svatba | Foto: stock exchange

Do klíčového hlasování už zbývá jen několik týdnů. Kritici ale namítají, že ústavní novela tradičním rodinám nic konkrétního nepřinese. Navíc je to prý neférová pojistka, aby Slovensko nikdy nepřijalo zákon o registrovaném partnerství homosexuálů.

Za tradiční rodinu se ale nebojuje jenom v parlamentu.

„Plně s tím souhlasíme. Podporujeme ho. Bude znamenat jednu velkou pravdu, která má být v ústavě vyjádřená, a to je to, že základem státu je zdravá rodina,“ říká Anton Chromík z Aliance pro rodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak by mohla vypadat nová slovenská ústava a jaké jsou na to názory ve slovenské společnosti, zjišťoval Vojtěch Berger

Chromík teď s kolegy sbírá po Slovensku podpisy pod petici za vypsání referenda. Jsou v něm čtyři otázky, jako například „Souhlasíte s definicí manželství výlučně jako svazku jednoho muže a jedné ženy?" nebo „Jste proti adopci dětí páry stejného pohlaví?". Je to prý potřeba, protože tradiční rodina je zřejmě na Slovensku v ohrožení.

„Tam, kde registrovaná partnerství například osob téhož pohlaví jsou povolená, tak si lidé nárokují tytéž podmínky a privilegia, jako má manželství, v rámci adopce dětí, v rámci sociálního zabezpečení a podobných věcí,“ myslí si další členka Aliance pro rodinu Eva Grey.

Velká část slovenské společnosti se hlásí ke křesťanské víře, silné slovo tu má hlavně katolická církev. A i když aktivisté z Aliance pro rodinu tvrdí, že nejsou žádným katolickým hnutím, jejich argumenty jsou stejné jako ty, které používá Katolická biskupská konference.

„Víte, stačí se podívat na kontext: všude to takto začínalo. Ano, toto jsou argumenty, které zněly v jiných zemích, a vidíme, že v těchto zemích jsou homosexuálním párům dnes dokonce povolené adopce,“ dodává mluvčí Katolické biskupské konference Jozef Kováčik.

Má, či nemá být manželství zakotveno v ústavě?

Emotivní diskusi o tom, jestli má nebo nemá být definice manželství v ústavě a hlavně jak má přesně znít, vyvolal únorový návrh ústavního zákona. Jedním z předkladatelů byl křesťanský demokrat Pavol Hrušovský. Protože v tu dobu ale kandidoval na post prezidenta, čelil kritice, že se chce na poslední chvíli zavděčit voličům.

„Povýšení manželství na ústavní princip, tuto změnu považuji za historický okamžik,“ nechal se slyšet Pavol Hrušovský.

Homosexuálové se na Slovensku vůči zbytku společnosti vymezují dost složitě. Loni vzbudila kontroverze vládní strategie pro lidská práva, která výslovně zmiňovala práva LGBT komunity (lesby, gayové, bisexuálové a transgender), za něž se zasazuje i sdružení Jinakost. Jeho šéf Martin Macko vidí v ústavní novele jasný faul.

„Ale je pravda, že jiné státy, které mají ústavní definici manželství, tak nikde se neuvádí, že je to ,výlučný'. Slovo ,výlučný' v těchto zemích chybí, takže to je zase takový slovenský unikát, který tedy vzbuzuje velké obavy z toho, jak se to bude interpretovat,“ dodává s obavami Martin Macko.

Zavedení registrovaných partnerství zatím není na Slovensku politicky průchodné a po ústavní novele cesta k nim bude ještě těžší. V budoucnu tak nejspíš definice manželství skončí u ústavního soudu v Košicích.

Za tradiční rodinu se na Slovensku podepisuje i petice | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme