Rakousko vydá do Česka Marka Řičáře, svědka v kauze Budišov

Z Rakouska vrátí uprchlý architekt a tehdejší klíčový svědek v kauze Budišov Marek Řičář. V Česku si odpyká šestiletý trest za dotační podvod a praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská policie (ilustrační foto)

Rakouská policie (ilustrační foto) | Foto: CC BY-SA 3.0, Der Polizist, deutschsprachigen Wikipedia

Marek Řičář na sebe upozornil před téměř osmi lety, když odhalil takzvaný Péťův gang. Skupina kolem starosty Budišova Ladislava Péti údajně podváděla s evropskými dotacemi a podle státního zástupce kvůli tomu Řičáře vydírali.

Členové skupiny po něm požadovali vydání účetnictví společnosti Bono Publico a chtěli tak získat evropskou dotaci na opravu zámku v Budišově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Zuzanou Petráňovou mluvil o vydání Marka Řičáře Vojtěch Bidrman

Řičář byl chvíli zařazený do programu na ochranu svědků a změnil si proto jméno na Josefa Marka. „V určitý okamžik jsem se bál, že skutečně on si umí vyřešit cokoliv, včetně odstranění člověka,“ vysvětloval Řičář před osmi lety v České televizi.

Soud ale nakonec členy skupiny zprostil viny. V souvislosti s budišovským případem se do vazby dostala i současná ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Soud ji také osvobodil.

Vězení teď čeká samotného Řičáře za to, že ještě s dalšími lidmi podle pravomocného rozsudku vymyslel a pomohl zrealizovat plán na vylákání dotace ve výši 15 a půl milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj. Peníze skončily u Řičáře a na účtech společností, které ovládal.

Vydání se brání

Do vězení měl nastoupit v roce 2011. Po vynesení rozsudku ale zmizel a policie na něj vydala evropský zatykač. Nakonec ho našla letos v únoru rakouská policie ve spolupráci s českými takzvanými „lovci lebek“.

Řičář podle deníku Právo odmítá své vydání s tím, že se v Česku bojí o život a že zde funguje justiční mafie. V Rakousku proto požádal o politický azyl.

Svému vydání do Česka se ještě na poslední chvíli snaží zabránit. Chce se obrátit na rakouský Nejvyšší soud a požádat o předběžné opatření Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Vojtěch Bidrman, Zuzana Petráňová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme