V ukrajinském Kramatorsku zaútočili separatisté na letiště, zasahovala armáda

Proruští separatisté dnes zaútočili na vojenské letiště v Kramatorsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ještě v podvečer Kyjev oznámil, že armáda získala letiště pod kontrolu, město ovšem – alespoň do jisté míry – dál zůstává v rukou ozbrojenců. Střety se dají očekávat i na dalších místech, Ukrajina dnes vyhlásila akci namířenou proti ozbrojeným separatistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kramatorsk. Ukrajinský voják (vlevo) míří na proruské aktivisty srocené před ukrajinskou leteckou základnou

Ukrajina, Kramatorsk. Ukrajinský voják (vlevo) míří na proruské aktivisty srocené před ukrajinskou leteckou základnou | Zdroj: Reuters

Rozhodující akci na letišti v Kramatorsku provedly podle dostupných informací speciální jednotky, které se utkaly s ozbrojenci z řad separatistů.

„Podle prvních zpráv je tam několik mrtvých, proruští separatisté hlásí nejméně čtyři mrtvé, ale jiné zdroje hovoří o daleko vyšším počtu, mohlo by to být třeba deset, jedenáct, možní i více. Ty informace se obtížně upřesňují, protože s Kramatorskem nefunguje telefonické spojení, ve městě přestala fungovat mobilní síť,“ popsal kolem půl sedmé večer zpravodaj Martin Dorazín, toho času z Doněcku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Město je dál v rukou separatistů, i když to zřejmě není nutné přeceňovat, jak vyplývá slov zpravodaje České televize Josefa Pazderky.

„Já jenom připomenu, že Kramatorsk sám má asi 170 tisíc obyvatel a že ty separatistické bojůvky jsou malé, takže se nedá říct, že ovládají celé město, ale určitě se v něm v nějaké míře nacházejí,“ uvedl Pazderka v rozhovoru pro Český rozhlas.

Zpráva přichází v době, kdy Kyjev vyhlásil na východě země akci namířenou proti ozbrojeným separatistům. Jejím cílem je potlačit proruské aktivisty, kteří podněcují nepokoje na východě Ukrajiny, a ochránit tamní obyvatele.

„V Doněcké oblasti jsou stovky tisíc lidí obelhaných ruskou propagandou a další stovky tisíc občanů Ukrajiny, kteří se ničím neprovinili,“ řekl úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Proruští separatisté zabrali vládní budovy ve více než deseti městech.

Střety se v nejbližší době dají očekávat například ve Slavjansku, který se nachází rovněž v Doněcké oblasti, a k němuž zamířily ukrajinské jednotky. Ty podle agenturních informací obklíčily město a část dokonce vjela i do jeho ulic.

Tamní separatisté mají podle starostky k dispozici asi tisíc samopalů a sto granátometů, které lze použít i proti tankům. Mezi lidmi je také asi 400 pistolí zabavených před několika dny policistům. Podle zpravodaje ČRo by však i tak případný střet vyzněl pro armádu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině přiblížil v rozhovoru pro Radiožurnál zpravodaj České televize Josef Pazderka

„To, co jsme dnes viděli ve Slavjansku a Kramatorsku nevypadá, že mnoho vydrží. Pokud by do města vjely tanky a obrněné transportéry, tak ty barikády, postavené většinou z pneumatik, bude pro ně zřejmě snadné zdolat,“ poznamenal Dorazín.

Proti radikálnímu zásahu však mluví místo, kde se separatisté opevnili.

„Bohužel to všechno se odehrává v hustě obydleném centru města – město má celkem asi 100 tisíc lidí – a je velmi pravděpodobné, že v případě, že by armáda vkročila do města s tanky a za podpory vrtulníků, tak by tam došlo k mnoha civilním obětem,“ dodal Dorazín.

Ukrajina, Luhansk. Maskovaní proruští separatisté se připravují na možný střet | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Podle Kyjeva za aktivitami separatistů stojí Moskva, která podněcuje k chaosu na východě země.

Totéž tvrdí i NATO. „Je jasné, že Rusko má v této krizi prsty,“ řekl dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

Stropnický: Za střety na Ukrajině stojí Rusko, jeho politika je 'nebezpečná fraška'

Číst článek

Konkrétní důkazy předložit nechtěl, protože jde podle něj o zpravodajské informace. Českému ministrovi obrany Martinu Stropnickému však podle jeho slov předložilo jasné důkazy o ruském působení na Ukrajině americké velvyslanectví v Praze.

Rusko aktivitu odmítá, podle tvrzení tamního prezidenta Vladimira Putina Rusové na Ukrajině nepůsobí a proti vládě se bouří sami ukrajinští občané.

Český ministr obrany toto tvrzení označil za „špatné žerty“.

Separatisté ve městech Doněcké oblasti obsazují klíčové úřady | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Ondřej Houska, Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme