Vůni dálek či atmosféru orientálních bazarů nabízí drážďanská galerie

Egypt, země na Nilu, fascinuje Evropany po staletí. Nasát atmosféru a získat inspiraci se tam v minulosti vydali také umělci jako expresionista Paul Klee či impresionista Max Slevogt. Jejich díla inspirovaná Orientem teď představuje drážďanská Galerie nových mistrů v Albertinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Klee: Oheň za úplňku, 1933

Paul Klee: Oheň za úplňku, 1933 | Foto: Museum Folkwang, Essen

Od Alexandrie po Asuan vedla malířská expedice Maxe Slevogtana jaře roku 1914. Dvacet pláten z této cesty zařadil kurátor Andreas Dehmer do současné výstavy s prozaickým názvem Do Egypta.

„Tím nejznámějším obrazem jsou dva muži na velbloudech v libyjské poušti. Max Slevogt to maloval poblíž Asuanu. Zastihla ho při tom písečná bouře. Takže při mikroskopickém zkoumání ještě dnes najdeme na plátně zrnka z pouště," popisuje Andreas Dehmer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Do Egypta navštívila v drážďnském Albertinu zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová

Max Slevogt se řadí vedle Lovise Corinta a Maxe Liebermanna k předním německým impresionistům. „Není možná tak známý, ale i to chceme touto výstavou změnit," upozorňuje Andreas Dehmer.

Zahalené ženy v poušti, muži pádlující na Nilu, prostředí orientálního bazaru - to jsou jen některé z námětů, které Slevogt na svých plátnech zachytil.

„Pro tuto mimořádnou výstavu jsme nashromáždili šedesát děl Slevogta a osmdesát od Paula Klee. Paul Klee byl už jako mladý fascinovaný Orientem a jeho cesty vedly do severní Afriky celý život až do konce života, kdy navštívil Egypt na přelomu let 1928 a 1929,“ dodává Andreas Dehmer a pokračuje:

„Na rozdíl od Slevogta ale nemaloval přímo na místě. Jako expresionista potřeboval jen dojmy, které později zpracovával."

Výstava, která v Drážďanech potrvá do 3. srpna, tedy spojuje dva umělce, kteří spolu umělecky neměli nic společného. Impresionistu a člena Bauhausu. Spojovala je pouze láska a obdiv k Orientu.

„To je na té výstavě zajímavé. Pracovali různými výtvarnými prostředky. Ale oba podnikli téměř identické cesty. Přistáli v Alexandrii, odtud putovali do Káhiry, kde se nechali okouzlit tehdejší orientální metropolí, a pak pluli po Nilu do horního Egypta. A čím déle cesta trvala, tím se více otevřeli a získávali více dojmů," doplňuje Andreas Dehmer.

K umocnění dojmu z Egypta doplnil kurátor Andreas Dehmer expozici i artefakty z Egypta, jako jsou obelisky, sošky nebo například svitek Knihy mrtvých.

Klára Stejskalová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme