Rozpočet resortu kultury by měl být příští rok nižší o více než miliardu, navrhuje to MF

Ministerstvo financí navrhuje v přípravě rozpočtu na příští rok výrazné škrty v několika resortech. Nejvíce na ministerstvu dopravy, téměř 8 a půl miliardy korun. Ušetřit by mělo i ministerstvo kultury. Do jeho rozpočtu chce ministerstvo financí poslat v roce 2015 o více než miliardu méně než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo kultury

Ministerstvo kultury | Foto: Filip Jandourek

„Na příští rok to vypadá, že ministerstvo financí bude chtít snížit oproti roku 2014 rozpočet o částku zhruba 1,2 miliardy korun,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová.

Vedení resortu kultury chce ale vyjednat, aby rozpočet na příští rok zůstal stejný jako ten letošní, tedy 9 miliard a 901 milionů korun.

Třetinu sumy čerpají příspěvkové organizace. K největším patří Národní divadlo. Jeho ředitel Jan Burian zatím informace o výhledu na příští rok nemá.

„Situace, kdy ještě v dubnu nejsou vyřešeny mzdové limity pro Národní divadlo, je prostě neudržitelná,“ naznačuje s tím, že ideálně by měl znát rozpočet až na tři roky dopředu.

Zatím nechce nikdo ani spekulovat o tom, co by méně peněz v rozpočtu ministerstva pro živou kulturu a příspěvkové organizace znamenalo.

Lucie Reslová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme