Některé maminky se vracejí k látkovým plenám, chtějí být ekologičtější

Látkové pleny se vracejí do módy. Maminky je v poslední době často volí z několika důvodů. Chtějí se chovat ekologicky, šetrně ke svému miminku a ušetřit. Přesto řada rodičů zůstává u papírových kalhotek. Především kvůli pohodlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mimino

Mimino | Foto: Jan Rosenauer

„Načítala jsem si, kolik se za jedno miminko spotřebuje plenek, přišlo mi to jako hrozně velké množství. Navíc jednorázové plenky obsahují různé chemické látky, proto jsem se rozhodla vyzkoušet látkové, protože jsem je i viděla u svých kamarádek,“ říká maminka Alena Šindelářová z Hrádku nad Nisou.

Jejím protipólem je Petr Němec z Liberce. Všechny jeho čtyři děti odrostly na jednorázových plenách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhody a nevýhody obou typů plenek zjišťovala Šárka Škapiková

„Používáme jen papírové plenky, hlavně kvůli času. Nemáme čas prát, oba s manželkou pracujeme. Jezdíme nakupovat plenky a všechno pro děti do Německa, protože to tam vyjde mnohem levněji než u nás,“ podotkl Petr Němec.

Jeho manželka Lenka má za to, že látkové plenky jsou dobré, stejně jako ty papírové. Oboje mají své výhody a nevýhody.

„Když člověk ví, že bude mít dvě děti, tak to vyjde levněji. Papírové pleny je dobré mít na cestování, je dobré je kombinovat. Určitě bych jen neprala,“ říká Lenka Němcová. „Promítne se to do spotřeby energie, ale nevýhodou je, že je to neekologické. Na druhou stranu je to pohodlné,“ doplňuje manžel Petr.

Právě pohodlí je podle učitelky Zuzany Lexové problém. Ví o tom své. Sama odchovala před pětadvaceti lety dvě děti na látkových plenách.

„Teď se děti počůrávají daleko déle, my jsme děti začali vysazovat na nočník, jakmile začaly sedět. Denně prát, sušit, žehlit, to bylo dost práce, každý si to raději rozmyslel a určitě by to nechtěl dělat tři roky,“ má jasno Zuzana Lexová.

Dnes jí přivedou maminky do školky poměrně často tříleté dítě, které ještě nosí papírové plínky.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme