Maďarsko vyrazilo do boje proti 'šmejdům', od ledna jim hrozí vysoké finanční sankce

Také Maďarsko bojuje proti podvodným prodejcům, kteří lidem vnucují koupi předraženého a mnohokrát nekvalitního zboží na prezentacích. Často se přitom zaměřují na seniory a na fyzicky nebo duševně méně zdatné lidi. Od nového roku ale hrozí takzvaným šmejdům v Maďarsku stíhání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

V Maďarsku od 13. ledna letošního roku platí oznamovací povinnost místa a termínu předváděcích akcí. Podle vládního nařízení musí všechny prezentace zboží, které jsou spojené s cestováním, organizátor oznámit místnímu úřadu v místě svého sídla nejpozději 15 dnů před samotnou akcí.

Místní úřad to pak oznámí dál územně kompetentnímu úřadu na ochranu spotřebitele. Inspekce může vyslat na místo prezentace své kontrolory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od nového roku hrozí takzvaným šmejdům v Maďarsku stíhání. Podrobněji o tom informoval spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papucsek.

Novinkou také je, že na základě vládního nařízení udělí úřady ihned po prvním odhalení podvodu povinnou finanční pokutu. Ta může dosáhnout až výše půl miliardy forintů, tedy zhruba 50 milionů korun. Do ledna letošního roku přitom stačilo pouze upozornění.

Nová právní norma také výslovně specifikuje seniory, kteří bývají nejčastějšími oběťmi podvodných praktik nepoctivých prodejců. Podle vládního nařízení je potřeba zavést sankce proti firmám, které poškozují spotřebitele patřící do skupin, které jsou pro svoji důvěřivost, duševní či fyzickou oslabenost vydány napospas nekalým obchodním praktikám.

Soud potrestal dealera, který prodal důchodkyním předražené spotřebiče

Číst článek

Přestože od ledna ještě nebyla zveřejněna konkrétní čísla, podle ochránců spotřebitelů se díky novému vládnímu nařízení počet předváděcích akcí v Maďarsku snížil. Loňská statistika přitom uváděla, že až u 65 procent podobných prezentací byly zjištěny podvody.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme