Ukrajina si připomíná výročí černobylské havárie. Uplynulo od ní 28 let

I přes napjatou situaci si dnes Ukrajina připomíná smutné výročí. Před 28 lety se tam stala největší jaderná katastrofa v historii. V elektrárně Černobyl vybuchl reaktor a radiací zamořil okolí a později také celou Evropu. Desítky lidí zemřely hned po výbuchu, obětí je ale mnohem více.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínková bohoslužba za oběti černobylské katastrofy  se dnes konala  v Kyjevě

Vzpomínková bohoslužba za oběti černobylské katastrofy se dnes konala v Kyjevě | Zdroj: Reuters

"Každý rok přibývají další a další mrtví. Jsou to likvidátoři a požárníci, kteří byli v Černobylu,“ říká Vladimir Kopčik, který byl jedním z hlavních expertů černobylské elektrárny.

Podle některých odhadů zemřelo na následky katastrofy za posledních 25 let až 100 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jaderné elektrárně v Černobylu mluvila na Radiožurnálu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Ukrajina chce nebezpečný reaktor zakonzervovat do nového sarkofágu, který má zamezit šíření radiace na dalších sto let. Podle původního plánu měl být hotový už příští rok. Kvůli nestabilní situaci na Ukrajině ale hrozí, že se stavba protáhne až do roku 2017.

„Vzhledem k okolnostem, za jakých se provizorní sarkofág budoval, vydržel neuvěřitelné věci. Původní plán byl, že vydrží něco mezi pěti a 10 lety, a on v poměrně dobrém stavu vydržel skoro 30 let,“ podotýká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Drábová: Nebezpečí nehrozí

„Nicméně vzhledem k tomu, že padlo rozhodnutí ponechat roztavené palivo ještě v troskách čtvrtého bloku, už bylo nutné přikročit k vybudování další ochranné vrstvy. Práce jsou těsně před dokončením,“ doplňuje.

Drábová také ujišťuje, že černobylská elektrárna již nepředstavuje žádné riziko. „Nebezpečí je v tomto případě hodně nadnesené slovo. Faktem je, že zbytky roztaveného paliva pořád ještě je třeba chladit, už teď ale stačí jen chlazení vzduchem,“ vysvětluje Drábová a uzavírá:

„Ale i kdyby se tam stal nejhorší možný scénář, řekněme propadnutí stávajícího sarkofágu, následky budou čistě lokální. Už to není ohrožení širšího okolí.“

Jaderná elektrárna Černobyl a její betonový sarkofág, pod kterým se ukrývá zničený reaktor | Foto: Petr Vavrouška

Fakta o havárii v jaderné elektrárně v Černobylu (26. dubna 1986) | Foto: ČTK

Veronika Neprašová, Petra Novotná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme