Hušbauer tvoří sparťanské rekordy, vede i ligovou tabulku střelců

Fotbalisté Sparty mohou být už pár dní v klidu, mistrovský titul mají v kapse. Přesto jeden dramatický zápas teď hrají uvnitř svého vlastního týmu. Josef Hušbauer a David Lafata bojují o titul nejlepšího ligového střelce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejproduktivnější střelci Sparty David Lafata (vlevo) a Josef Hušbauer slaví třetí gól do sítě Znojma

Nejproduktivnější střelci Sparty David Lafata (vlevo) a Josef Hušbauer slaví třetí gól do sítě Znojma | Zdroj: ČTK

Zřejmě už dlouho nepanovala na Letné tak uvolněná atmosféra jako v těchto dnech po zisku titulu. A dokazuje to i rozhovor několika klíčových fotbalistů pražské Sparty.

„Co, pustili byste mě? Jo?“ ptá se Tomáš Vaclík, který jako jediný z hráčů obvyklé sestavy ještě nevstřelil v mistrovské sezoně gól, a naoko se zlobí na záložníka Josefa Hušbauera, který by prý ani za jasného stavu nepustil brankáře na případnou penaltu.

„Hušby? Pojď sem! Ty bys mě nepustil na penaltu, jo?“ „No ani za nic.“ „Proč ne, jako?“ baví se ligoví mistři. Josef Hušbauer, to je momentálně král ligových střelců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sparťanské góly dal už každý kromě Vaclíka, Hušbauer nejvíc

V sezoně dal už 17 gólů, o dva víc než týmový spoluhráč a kapitán Sparty David Lafata, nejlepší kanonýr tří předchozích ročníků a zřejmě největší konkurent v této disciplíně v závěrečných dvou kolech.

Ale žádná velká rivalita v tomto směru mezi oběma reprezentanty nepanuje. Naopak, kdyby v posledním utkání s olomouckou Sigmou Pražané kopali penaltu, obvyklý exekutor pokutových kopů Lafata by míč přenechal právě Hušbauerovi.

„David mi ji určitě nechá, domlouvali jsme se,“ říká Josef Hušbauer, který je už teď nejlépe střílejícím středopolařem v historii samostatné české ligy.

Král ligových kanonýrů z mistrovské sezony Baníku Marek Heinz je ve statistikách Gambrinus ligy sice označený jako záložník, ale drtivou většinu ze svých 19 gólů v sezoně 2003/2004 dal z pozice útočníka.

Takže pokud se Josef Hušbauer stane nejlepším ligovým střelcem, vyhraje tuto prestižní soutěž poprvé klasický záložník.

A jak sám přiznává, v ještě relativně nedávné době, kdy byl poměrně neznámým hráčem Gambrinus ligy, by ho to ani nenapadlo. „Daří se týmu a někdo ty góly dát musí. Jsem rád, že jsem na konci vždycky já,“ přiznává Josef Hušbauer.

Robert Hrubý (vlevo) s Milanem Škodou v souboji se sparťanem Josefem Hušbauerem | Foto: ČTK

V historii samostatné české ligy se stalo jen třikrát, že byl nejlepším sparťanským střelcem v sezoně záložník. V roce 2009 s šesti góly Patrik Berger, 2004 s jedenácti brankami Karel Poborský a v sezoně 1995/96 Pavel Nedvěd, který se trefil čtrnáctkrát.

Právě on byl teď hostem posledního ligového utkání na Letné, a tak možná viděl pokračovatele této série. Ale těžko tipovat, kdo se nakonec nejúspěšnějším kanonýrem stane.

„Je mi to jedno. Pepa Hušbauer má fazónu. Do čeho kopne, to mu tam spadne, a ještě k tomu hezky do šibenice. Pokaždé je z toho pěkný gól,“ naznačuje stoper Sparty Mario Holek, kdo se možná právě kvůli této mimořádné schopnosti nejlepším kanonýrem stane.

Ať už dopadne interní klubová soutěž jakkoli, jedno je jisté. Dva minimálně patnáctigólové střelce v sezoně ještě nikdy v historii samostatné české ligy na Letné neměli, ostatně ani v žádném dalším prvoligovém klubu.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme