Začínají se plánovat oslavy 700. výročí narození Karla IV., uvažuje se o natočení filmu

Česko se už teď připravuje na sedmisté výročí narození Karla IV, které přesně připadá na 14. května 2016. Poprvé se kvůli tomu dnes v Senátu sejde národní komise k oslavám. V té by měl být například premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský arcibiskup Dominik Duka, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na Karlštejně

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na Karlštejně | Foto: Adriana Krobová

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD se o penězích na oslavy bude rozhodovat ve sněmovně:

„Nebudou to velká čísla. Budeme chtít udělat důstojné oslavy za co nejméně peněz. O číslech zatím neuvažuji. Domnívám se, že to bude spíše záležitostí jednotlivých organizací, které se na tom budou podílet, aby také našly svoje vlastní rezervy. Samozřejmě některé akce si budou vyžadovat uvolnit nějaké zdroje přes státní rozpočet.“

Karel IV., syn českého krále Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny, český král a římský císař, zakladatel pražské univerzity, budovatel mnoha světských a sakrálních staveb se narodil 14. 5. 1316 v Praze a zemřel 29. 11. 1378.

Dva konkrétní návrhy už předseda Senátu má. „Uvažuje se o nějakém důstojném připomenutí, například formou filmového snímku, jako to bylo v případě 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje. Předpokládám, že budou nějaké centrální oslavy. Ty by měly být v nejvhodnějším místě – na Pražském hradě,“ dodává Štěch.

Do oslav se zapojí také katolická církev. „Z církevních akcí předpokládáme bohoslužbu, která bude v den narození, které by se také měly zúčastnit rody spřízněné s Lucemburky, lépe řečeno se samotným Karlem IV.,“ vysvětlil arcibiskup Dominik Duka.

Mezi jeho příbuzné patří také současný vládce Lucemburska, velkovévoda Jindřich I. Lucemburský.

Připomínat výročí narození Karla IV. budou v roce 2016 také všechny stanice Českého rozhlasu.

Zádušní mše za Karla IV. v kapli Povýšení sv. Kříže na Karlštejně. Dominik Duka a Václav Klaus | Foto: ČTK

„Celý projekt odstartujeme už příští rok. V dubnu roku 2015 uplyne 660 let od císařské korunovační cesty Karla IV. do Říma. Chceme už avizovat, že následující rok bude 700 let od narození Karla IV.,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Petr Duhan.

„Budeme pracovat s archivem, protože máme některé skvělé ukázky,“ dodal Duhan.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme