Před eurovolbami se řeší i přístup cizinců na český trh práce

Jedním z klíčových témat kampaně před volbami do Evropského parlamentu se zřejmě stane otázka přeshraniční mobility občanů. Včera také senátoři schválili návrh zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Zavádí novinku – pokud bude norma přijata, povolení k pobytu půjde získat jen na základě takzvané zaměstnanecké karty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imigrace

Imigrace | Foto: Audiovisual service EU

Cílem je koordinovat přístup cizinců na český pracovní trh.

„Tu kartu získají tehdy, pokud budou mít nějaké odpovídající zaměstnání, které bude zase řízeno z ministerstva práce a sociálních věcí a současně z ministerstva vnitra, takže bude jisté, že ten člověk, který k nám přijde, bude mít nějaké pracovní uplatnění a bude zde moci pobývat naprosto legálně, i třeba se svou rodinou,“ vysvětluje předseda zahraničního výboru Senátu František Bublan z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zaměstnávání cizinců mluvili předseda zahraničního výboru Senátu František Bublan z ČSSD a poslanec a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Zákon je aplikací evropské normy a podle Bublana se není třeba obávat nadměrného přílivu pracovních sil ze zahraničí.

Současný zákon, na základě kterého se udělují pracovní povolení, ale považuje poslanec a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura za děravý.

„Dochází k tomu, že například firmy – vietnamské a další – hlásí na úřad práce, že chtějí třeba jako podmínku pro zaměstnání maturitu ve vietnamštině, tím pádem se nemůže přihlásit český občan a tím pádem tady vlastně přirozenou formou přibývají Vietnamci. Na ta místa vlastně ani nelze vzít Čecha a cílem je pouze zaměstnávat rodinu a zvyšovat počet těchto občanů,“ upouorňuje.

Mnohem více se mu zamlouvá model z Rakouska, kde je udělení pracovního povolení podmíněno minimální mzdou, kterou musí žadatel legálně dostávat.

Kampaň s černou ovcí

Hnutí Úsvit dokonce před nadcházejícími Evropskými volbami vyrukovalo s plakátem, na kterém bílé ovce vyhání černou ovci, to vše s českou vlajkou na pozadí. Plakát je inspirovaný Švýcarskou lidovou stranou.

Ředitel sdružení Romea Zdeněk Ryšavý ale takovou prezentaci označil za otevřenou xenofobii a rasismus. Podobnou kampaň už dříve použila i Národní strana, považovaná za krajně pravicovou, i německá neonacistická NPD.

„My se inspirujeme v demokratickém Švýcarsku, v demokratickém referendu, které proběhlo v únoru, takže další výmysly nám tady, prosím vás, nepodsouvejte. My nejsme žádná krajně pravicová strana,“ brání se Okamura.

'Laciný populismus'

Čísla podle něj mluví jasně – v republice je asi 650 nezaměstnaných Čechů a zároveň zhruba 400 tisíc pracujících cizinců. Většina lidí si navíc podle nového průzkumu agentury STEM myslí, že cizinci berou Čechům práci.

„U nás máme 400 tisíc cizinců, z toho jedna třetina jsou cizinci z Evropské unie. Jenom pro srovnání, u nás pracuje asi 1500 Španělů, ale ve Španělsku pracuje 10 tisíc Čechů,“ upřesňuje Bublan.

Sociální dávky podle něj pobírá jen asi tisícovka cizinců, což je prý například v porovnání s Itálií, Španělskem nebo Německem zanedbatelné.

„Vidím tu kampaň jako velmi nebezpečnou, protože hraje na lacinou populistickou strunu, někdy až nenávistnou vůči cizincům,“ dodává na adresu hnutí Úsvit.

Helena Šulcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme